Volledig scherm
© Menno Boon/beeldwaren.nl

Philips moet nu snel gaan leveren

EINDHOVEN - Er is veel werk aan de winkel, benadrukte Frans van Houten bij de presentatie van de enigszins tegenvallende resultaten van Philips over het tweede kwartaal, drie maanden terug.

De grote vraag is: levert de Philips-topman maandag betere cijfers over de derde periode? Van Houten zal verbetering moeten laten zien. Hij houdt immers vast aan zijn doelstelling voor dit boekjaar: een operationele winstmarge van 11 procent van de omzet, zonder buitengewone kosten. Over het eerste kwartaal bedroeg dat percentage 6,8 procent, de periode daarna 9,3 procent.

Uiteraard houdt Van Houten vertrouwen in zijn organisatie dat er geleverd gaat worden. Tegelijkertijd sprak hij in de zomer zorgen uit over externe ontwikkelingen die kunnen worden vertaald naar een dalende vraag naar de producten van zijn concern: de Brexit, verkiezingen in de VS en onrust in Rusland en Turkije. Risico's waarop Philips anticipeert door zich in te dekken tegen valutarisico's. En tegelijkertijd moet er worden gezorgd voor verbeterde resultaten in minder kwetsbare markten.

Groei teniet gedaan
Het tegenvallende orderboek van Philips in het eerste halfjaar had vooral betrekking op de divisie Diagnosis & Treatment dat de omzet zag dalen naar 1,60 miljard euro (2015: 1,65 miljard). Dit bedrijfsonderdeel levert vooral scanapparatuur en andere producten aan ziekenhuizen.

De lagere groei komt vooral door een gedaalde omzet in Noord-Amerika. Daarmee is de groei in West-Europa en de opkomende landen teniet gedaan. Voor de Amerikaanse markt in gezondheidstechnologie verwacht Philips voor dit jaar een vlakke groei tot maximaal 4 procent.

Structureel is er niets aan de hand, verzekert Van Houten. Zijn verklaring is dat het orderboek vooral is tegengevallen doordat belangrijke orders niet in het tweede kwartaal zijn rondgekomen. Die zullen in het derde kwartaal wél meetellen, benadrukte hij.

Maandag weten we meer.

Lees meer in de papieren krant van zaterdag of via de e-paper.