Volledig scherm
Hoofdkantoor Philips in Amsterdam. © Philips

Philips presenteert nieuwtjes op radiologenbeurs RSNA in Chicago

EINDHOVEN – Met nieuwe intelligente software van Philips kan de ontwikkeling van een ziekte in een oogopslag worden gevolgd. Daarmee kunnen radiologen op hun werkstation bijvoorbeeld afwijkingen aan de hersenen vaststellen die zij met het blote oog niet kunnen waarnemen.

Philips heeft deze innovatie zondag gepresenteerd op RSNA in Chicago. Op 's werelds grootste radiologenbeurs toont het concern honderden nieuwe producten die vooral de gereedschapskist van radiologen uitbreiden en verbeteren.

MRI
Het gaat onder meer om geavanceerde softwareapplicaties voor neurologisch MRI-onderzoek, een 'slimme' interface die relevante patiëntinformatie verzamelt én interpreteert waardoor de productiviteit in ziekenhuizen omhoog gaat tot een systeem waarmee lijn kan worden gebracht in terabytes aan medische data.

"Met deze nieuwe software maakt de radiologie een belangrijke stap voorwaarts", stelt neuro-radioloog Mark van Buchem van het Leids Universitair Medisch Centrum. "Van met het blote oog een artist impression samenstellen naar met computertechnieken bewezen kwantitatieve informatie. Enerzijds bespaart dat tijd waardoor er meer aandacht overblijft voor de patiënt, anderzijds kunnen we eerder afwijkingen waarnemen, bijvoorbeeld voordat iemand vergeetachtig of zelfs dement wordt."

Eerder opsporen
Door vroege en accurate diagnosen is het mogelijk ziekten in een eerder stadium op te sporen. Dat maakt kansen op een succesvolle behandeling groter. "Wellicht kunnen we hiermee straks bijvoorbeeld Alzheimer behandelen", stelt Philips-topman Frans van Houten.

Radioloog Van Buchem, die de technologie van Philips mee heeft ontwikkeld, benadrukt dat IT 'een revolutie heeft ontketend in mijn vakgebied', het specialisme dat (meestal) met röntgenstralen aard en plaats van ziekte, letsel of aandoening opspoort.

Lees het hele artikel maandag in het ED of in de digitale krant