'Pietje brengt nóg het clubblad rond'
HELMOND - Aan de Zuid-Willemsvaart staan drommen mensen te juichen. Stof waait op; mannen op zware fietsen snellen voorbij, banden over borst en rug gekruist. De bewegende beelden stammen uit 1921. De mannen strijden om de Helmond Beker, een koers over 110 kilometer en georganiseerd door wielerclub Vroolijke Sportbroeders.
Delen per e-mail
"Dat filmpje heb ik in het gemeentemuseum opgeduikeld", zegt Frans Luijten (64) op zijn zolderkamer annex montageruimte in Helmond. Met Rien van Horik (52) uit Someren is hij een jaar bezig geweest een film samen te stellen om het 75-jarig bestaan van Ren en Toeristen Club Buitenlust luister bij te zetten.
De Helmondse wielerclub kwam op 10 juni 1934 voort uit Vroolijke Sportbroeders en had door de jaren heen renners als Toon Joosten, Tiny Cuijten, Jan Spetgens, Jos van der Vleuten en Eddy Bouwmans in de gelederen. Ook olympisch kampioene Leontien van Moorsel reed in haar jeugd voor Buitenlust.
De club organiseerde kleine en grote baan- en wegwedstrijden voor amateurs en profs, zoals koppelkoersen aan het Zandbaantje, de Oranjeronde in de jaren veertig, en de Ronde der Kampioenen in de jaren vijftig, met toppers als Hans Dekkers en Wout Wagtmans. Maar de ogen van Van Horik beginnen pas echt te glinsteren als Piet Damen ter sprake komt. "Pietje betekende heel veel voor de club", zegt Van Horik. "En hij brengt nog steeds het clubblad rond. Op de fiets, door weer en wind."
Er is ook beeld van Damen tijdens de Tour de France van 1958, waaraan hij als 'onafhankelijk renner' deelnam. Na zware beklimmingen van de Aspin en de Tourmalet in de dertiende etappe van Dax naar Pau verliest de geboren Lieshoutenaar de sprint afgetekend met een fietslengte van zijn Franse medevluchter 'Lili' Bergaud. "Een kennis van me vond hiervan een dvd op een Franse rommelmarkt", zegt Luijten, die in 1987 lid werd van Buitenlust en onder meer als penningmeester werkzaam was voor de club. Van Horik interviewde voor de film een aantal bij Buitenlust betrokken mensen, zo ook Damen. "Pietje vertelde vol vuur over die spurt; hoe hij die met 'anderhalve centimeter' verschil verloor", zegt de voormalig secretaris van Buitenlust lachend.
Behalve interviews en bewegende beelden bevat de film, die – hoe kan het ook anders – 75 minuten duurt, veel foto's. "We konden kiezen uit honderden foto's. Afkomstig uit ons eigen archief, maar we kregen er ook veel na oproepen in het clubblad en de regionale bladen ", aldus Van Horik, die al 33 jaar lid is van de club.
Uiteraard komt ook het jeugdwielrennen aan bod in de film. Mirella van Melis won in 1997 het WK-junioren op de weg, Thijs Verhagen werd in 2002 wereldkampioen cyclo-cross bij de jeugd. Luijten denkt ook met plezier terug aan het door Buitenlust in 1994 georganiseerde NK-jeugd toen de club in het rood stond. "Zo'n kampioenschap vond altijd ergens afgelegen plaats, op een industrieterrein of zo", zegt hij. "Wij hielden het NK midden in Helmond aan de Traverse. Dat leverde behoorlijke sponsoren op, zodat de club weer wat geld in kas kreeg."
Buitenlust telt momenteel 250 leden, waarvan de meesten niet of nauwelijks actief zijn. "In 1994 deden vrijwel alle leden mee om van het NK-jeugd een succes te maken", zegt Luijten. "Tegenwoordig hebben we een groot gebrek aan vrijwilligers. Het leven wordt steeds drukker, in het weekend willen de mensen uitrusten."
Voor het jubileumfeest, dat drie dagen duurt, zijn 800 oud-leden aangeschreven. In de eerste plaats om herinneringen op te halen en feest te vieren, maar er zit meer achter, aldus Luijten. "We gaan ook proberen de mensen warm te maken voor de bezigheden van de club. Ze moeten weer eens wat gaan dóen voor Buitenlust."
Jubileumprogramma:
Woensdag 10 juni: opening tentoonstelling met foto's, bekers, shirts en fietsen uit alle decennia; presentatie film '75 jaar R&TC Buitenlust'; dernyrace der kampioenen met onder anderen Piet Damen, Jos van der Vleuten en Eddy Bouwmans.
Donderdag 11 juni: wielerclinic voor de jeugd met Daphny van den Brand.
Vrijdag 12 juni: receptie en reünie.
De feestelijkheden vinden plaats bij de wielerbaan van Buitenlust aan de Nemelaerhof in Helmond.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verloren Generatie Overal aan meebetaald, maar nergens recht op
De Verloren Generatie, journalist Peet Vogels hoorde de term onlangs langskomen toen het ging over hoge jeugdwerkloosheid door de recessie. ,,Hé, daar hoorde ik ook bij, in 1982'', dacht hij. -
Dit zijn wij Hiervoor zat jouw generatie aan de buis gekluisterd
We sluiten de generatieserie Dit zijn wij af met de populairste series en tv-programma's uit jullie tijd. Alle verhalen nalezen? Bestel het Grote Generatieboek voor maar 17,50 euro. -
Uit den ouden doosch: 'Het lijkt op een konijn'
Zes weken lang brengt deze krant verschillende generaties in beeld. Wat bindt de verschillende generaties, wie zijn hun idolen en welke voorwerpen staan in hun geheugen gegrift? In de wekelijkse video-rubriek 'Uit den ouden doosch' leggen we kinderen van nu mysterieuze voorwerpen uit het verleden voor. Deze week: de laarzenknecht. -
Dit zijn wij Cliff Richard of Elvis Presley? VW-busje of Opel Kadett? En meer dilemma's
Nostalgie is van alle generaties. De Babyboomers (geboren tussen 1945 en 1955) kunnen daar over meepraten. Gelukkig maar dat smaken verschillen. Vecht de oneindige strijd nu voor eeuwig uit door jouw favoriet te kiezen. -
Dit zijn wij De oorlog die drie generaties nog altijd bezighoudt
De Tweede Wereldoorlog is al 72 jaar voorbij, maar heeft Nederland nog lang niet verlaten.
-
Generatie Z Hoe WhatsApp het briefje op de keukentafel heeft verslagen
Briefjes op de keukentafel. Ontroerend, vaak ook grappig. Maar bovenal praktisch: ‘De hond heeft al gepoept!’, ‘Ik slaap vanavond bij Carlijn!’. De post-it ligt er dan niet meer, het kattebelletje is springlevend. Het heet alleen anders: WhatsApp. -
Generatie Y en Z Zijn millennials echt verwend? Drie vooroordelen op een rij
Ze zijn met ruim vier miljoen, kunnen niet zonder internet en hebben continu keuzestress: de millennials - die je ook tegenkomt bij generatie Z. De kritiek over deze groep is niet van de lucht? Máár is die ook terecht? Drie vooroordelen op een rijtje. -
Babyboomers Sommige idolen sterven nooit
Marilyn Monroe, John F. Kennedy en Elvis Presley hebben veel met elkaar gemeen. Hun overlijden ging als een schokgolf door de wereld. Maar als icoon van een tijdperk, ben je onsterfelijk. Dan blijf je inspireren.