Volledig scherm
Locatie MOB-complex Tilburg © Maps4News

Plan voor homowijk in Tilburg

TILBURG - Gay Village. Onder die naam wil projectontwikkelaar Blauwhoed in Tilburg een wijkje realiseren exclusief voor homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Homoseksuelen staan nog niet te springen om een plekje te reserveren in de wijk.

Blauwhoed heeft een overeenkomst met de provincie over het MOB-complex aan de noordkant van Tilburg dat destijds in beeld was voor een shopping mall. Onderzoek moet uitwijzen of er voldoende belangstelling is.

Op het volledig omheinde MOB-terrein kunnen homo’s en transgenders gegarandeerd veilig wonen, is de gedachte. Het plan is een reactie op het geweld en de pesterijen tegen homo’s en lesbiennes die de laatste jaren ook in Nederland geen uitzondering zijn. Blauwhoed baseert zich onder meer op CBS-onderzoek van vorig jaar waaruit bleek dat 22 procent van de homoseksuele mannen en 30 procent van de vrouwen zich soms onveilig voelt in eigen buurt.

Voor Nederland zou het een nieuw fenomeen zijn. In Amsterdam bestaan wel speciale aanleunwoningen voor homoseksuele ouderen. Amerikaanse staten als Florida en Alabama kennen al besloten Gay Villages, ook in Frankrijk werd vorig jaar een plan gelanceerd. Als er voldoende belangstelling is, moeten de toekomstige bewoners dat zoveel mogelijk zelf mee kunnen invullen, is de gedachte.

"Naargelang de behoefte kunnen er vrijstaande woningen komen, tweekappers en rijtjeswoningen”, zegt de Tilburgse makelaar Toine Naber. Voor de gemiddelde woning denkt hij aan een prijs van circa 2,5 ton.

Er zitten nog haken en ogen aan het plan. „Je kunt hetero’s in principe niet weigeren, dat is in strijd met het Europese verdrag voor de Rechten van de Mens. We willen ook niet discrimineren. Met een constructie met een Vereniging van Eigenaren is dat juridische bezwaar mogelijk te omzeilen.”

Volledig scherm
Het voormalige MOB-terrein ten noorden van Tilburg, waar de woningen voor homoseksuelen zouden moeten komen. © PVE