Volledig scherm
© Google Streetview

Pleidooi voor behoud pand aan Bestseweg in Oirschot

OIRSCHOT - Het pand Bestseweg 3 in Oirschot moet behouden blijven. Dat pleidooi doen de Stichting Behoud Erfgoed Oirschot (SBEO) en Heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot.

Het gebouw staat volgens de twee erfgoedclubs op de nominatie om gesloopt te worden. De nieuwe eigenaar zou er twee nieuwe woningen willen laten bouwen. Maar volgens SBEO en de heemkundekring is dat doodzonde. Zij roepen de gemeente 'met klem' op om samen met de eigenaar naar een andere oplossing te zoeken.

Volgens Frans Adriaanse van SBEO en Arthur de Vries van de heemkundekring gaat het om een karakteristieke wederopbouwboerderij. In de nacht van 24 oktober 1944, bij de bevrijding van Oirschot, is het oorspronkelijke pand door brand verwoest. Na de oorlog, in 1947, werd het huidige gebouw neergezet. Architect was Jac. Priem.

Volgens SBEO en de heemkundekring is het pand bijzonder vanwege de aangebouwde stal en schuur aan de achterzijde. Bovendien heeft het pand een monumentaal voordeurkozijn met raampje. In de gevel van de schuur zit de wederopbouwtegel.

Volgens SBEO en de heemkundekring zijn er kansen te over om het pand Bestseweg 3 geschikt te maken voor eigentijdse, dubbele bewoning, mét behoud van de originele contouren.