Volledig scherm
The Ruggeds

Plezier tijdens halsbrekende moves van The Ruggeds

EINDHOVEN - Terwijl de beats van producer Y'skid uit de speakers knallen, piepen de zolen van de sneakers over het podium. Vrijdag ging de eerste theatervoorstelling van de Eindhovense breakdancegroep The Ruggeds in première. En die voorstelling, Adrenaline The Show, boeide van begin tot eind.

Hoe blijft een uur-durende theatervoorstelling waarin breakdancing centraal staat, spannend? Zeven artiesten, zo mogen de jonge gasten genoemd worden, weten daar wel raad mee. Dat het verhaal - verlangen naar iets ongeorganiseerds in een land waar veel dingen tiptop geregeld zijn - flinterdun is, doet niets aan het spektakel af.

Het Eindhovense gezelschap klautert en rolt over elkaar heen, maakt salto's en handstanden, maar danst er bovenal naar hartenlust op los. Het publiek komt ogen tekort als de artiesten versneld, dan weer in slow motion, van hot naar her over het podium flitsen. Het ziet er allemaal zo gewoontjes uit; haast vanzelfsprekend. Maar dat is het niet. Allesbehalve.

Ritme
Bewegingen als ‘air baby’, ‘windmill’ en ‘turtle on a shoe’ volgen elkaar in rap tempo op. Solo, maar ook in groepsvorm. Op het ritme van de frisse, dan weer duistere hiphopbeats van Y’skid, kunnen The Ruggeds - in 2014 wereldkampioen op de UK Bboy Championships - met gemak uit de voeten. Het regelmatig klappende, joelende en juichende publiek bevestigt dat.

Ook niet onbelangrijk is het plezier waarmee de heren hun bewegingen uitvoeren. Dat straalt af op het publiek, dat ademloos toekijkt. Ook wanneer de heren, zonder muziek, één voor één solo een showtje weggeven. Of de keer dat ze twee skippyballen als breakdanceaccessoire toepassen: onvoorstelbaar.

Het hiphopelement breakdancing is een vak apart. In het Parktheater blijkt eens te meer dat het maken van handstanden, salto's en andere nekbrekende bewegingen niet voor iedereen is weggelegd. Dat niet alle 'moves' synchroon in elkaar overliepen, doet weinig af van Adrenaline. Niet voor niets liep iedereen na afloop bijna stuiterend naar buiten.


The Ruggeds, Adrenaline The Show. Gezien: première, Parktheater Eindhoven, 10 februari 2017.