Volledig scherm
Directeur Mark de Boevere van Pulsemaster. Foto Ton van de Meulenhof.

Pulsemaster Bladel helpt tempo frietindustrie omhoog

BLADEL - Pulsemaster in Bladel heeft een belangrijke order binnengehaald. Het bedrijf gaat een proceslijn voor het maken van frites leveren die de capaciteit met 50 procent verhoogt.

'Grensverleggend' is volgens directeur Mark de Boevere het eerste 100kW PEF-systeem dat Pulsemaster mag gaan leveren aan een 'heel grote speler' in de aardappelverwerkende industrie.

Tot nu toe kan er ieder uur maximaal 40 ton aardappels in de productielijn en komt er 20 ton frietstaven uit. Het nieuwe systeem dat in Bladel is ontwikkeld en wordt gemaakt, verhoogt de maximale capaciteit tot 60 ton aardappels en 30 ton frietstaven.

Gaatjes
Pulsemaster mag uit concurrentieoverwegingen van zijn klanten niet te veel verklappen over de verkopen van zijn systemen op basis van de gebruikte PEF (pulsed electric field)-technologie. De apparatuur uit Bladel stuurt binnen een seconde honderden stroompulsjes tot 30.000 volt door aardappels heen via een waterstroom. Ze boren minuscule gaatjes in de celmembranen. Daardoor lossen de suikers makkelijker op.

Bij het bakken of frituren van de friet en de chips wordt daardoor minder van de schadelijke stof acrylamide gevormd. Ook kunnen de aardappels beter gesneden worden en breken de frietstaven minder snel. Dat verhoogt de opbrengst.

Pulsemaster verwacht het nieuwe systeem in het tweede kwartaal van volgend jaar af te leveren.