Volledig scherm

Samen delen in de gezinstuin

Hoe wordt de tuin een ideale leefruimte voor jong en oud? Tips en trucs voor de kindvriendelijke tuin mét ruimte voor de ouders.

Hutjes bouwen, voetballen, soep koken van blaadjes, knikkeren en spelen met takken, wie heeft het vroeger niet gedaan in de ouderlijke tuin? Het is heerlijk ravotten op het gras en genieten van de zon in een kindvriendelijke tuin.

"Er is steeds meer vraag naar een tuin, speciaal aangepast aan kinderen", zegt tuinontwerpster Thea Visser van Rosea bv in Geldermalsen (www.rosea.nl ). Zo'n tuin is duidelijk anders dan een 'gewone' tuin. "Je moet rekening houden met verschillende aspecten, zoals veiligheid en een logische indeling", zegt Visser. "En zo'n tuin hoeft echt niet alleen vol te staan met dure speeltoestellen, want kinderen spelen ook graag op een eenvoudig gazon."

Inspiratie opdoen? Houd dan rekening met deze praktische tips.

HOUD HET SIMPEL

Verbouw niet direct de hele tuin, maar denk eerst rustig na: hoe kan de tuin eenvoudig worden aangepast aan de kinderen? "Houd ook een 'volwassenenhoekje' over om zelf op adem te komen. Dan kunnen de kinderen rustig rommel maken zonder dat het stoort en hebben de ouders lekker hun eigen hoekje", vindt Visser. Houd het simpel, bijvoorbeeld met een heuveltje waar het kind vanaf kan rollen. Plaats een niet te grote zandbak of maak een kleine racebaan met stoeptegels. Leuk voor speelgoedauto's of slakken.

Grotere kinderen vinden een tuinhuis geweldig om in te spelen. Helemaal spannend is de Pipowagen van Zomerzoen, compleet met deurbel en brievenbus (www.zomerzoen.nl en www.gardinox.nl )

INDELING

Wie zijn oorspronkelijke tuinontwerp wil behouden, wijst een speciaal stuk van de tuin toe aan de kinderen. Zo blijven de borders behouden en krijgt het kroost voldoende ruimte om te ravotten. Bijvoorbeeld op een ruim gazon, ingezaaid met gras dat speciaal geschikt is om op te spelen. Tuinarchitecten kunnen helpen bij het indelen van de kindveilige tuin. Op internet zijn voorbeelden te vinden. Zorg ook voor een prettig terras met een grote tafel om aan te eten en te knutselen en stevige tuinstoelen. "Het is belangrijk de kinderen te betrekken bij de indeling van de tuin", zegt Visser. "Vanaf een jaar of 5 à 6 kunnen kinderen goed meebeslissen en vertellen wat ze het liefste willen in de tuin. Populair is bijvoorbeeld de eetbare tuin, waaruit ze zelf aardbeien en tomaatjes kunnen snoepen."

DENK AAN VEILIGHEID

Buitenspelen is super, zolang het veilig is. Kinderen zijn gefascineerd door water. Maar een vijver is geen aanrader in de kindveilige tuin. Toch water in de tuin? Kies dan voor een ornament, waterbol of spuitfiguur. Wie besluit in (hoge) speeltoestellen te investeren, doet er goed aan een schokdempende bodem aan te leggen (rubberen tegels of veel boomschors). Het is ook mogelijk zelf een speeltoestel samen te stellen. Die van Jungle Gym zijn stap voor stap in elkaar te zetten en uit te breiden (www.speeltoestel.nl en www.junglegym.info).

Plukken en eten uit de tuin is spannend, zolang er geen giftige planten groeien. Pas daar dus mee op. Logisch, maar toch: zet scherp gereedschap hoog weg, bestrijdingsmiddelen achter slot en grendel.

ONTDEK HET ZELF

Leer kinderen de wonderen van de natuur kennen met hun eigen moes- of kruidentuintje. Handig is de vierkantemetertuin, onder meer te koop bij de Wiltfang. Deze neemt weinig ruime in, is niet zo bewerkelijk en zelfs aan te leggen op een dakterras.

Zelf tuinieren kan vanaf 6 jaar. Kleuters kunnen dan helpen met onkruid wieden, water geven en zaadjes planten. Maak ze blij met eigen tuingereedschap. Gardena heeft een uitgebreide kinderserie. Ook leuk: stoer tuingereedschap in legerkleur van Peat for People (www.dewiltfang.nl en www.gardena.nl en www.peatforpeople.nl).

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement