Volledig scherm
Bij het bedrijf van Leo Moonen in Nederweert wordt de eerste Catle Cabin gebouwd waarmee proef wordt gedraaid. Aan het dak komen schermen die worden neergelaten om de koeien uit de wind te houden. foto Bert Jansen

Schuilplaats voor vee in de natuur

SOMEREN - In natuurgebieden als Strabrechtse Heide, Groote Peel en Mariapeel – maar ook in weilanden bij boeren – moeten ze de komende jaren verrijzen. V-vormige dakconstructies op sierlijk gebogen poten die beschutting bieden aan dieren.

Peter Cootjans van SCX Solar in Someren en Leo Moonen in Nederweert noemen hun vinding Catle Cabin. "Het is niet zomaar een dak", zegt Cootjans, verantwoordelijk voor de bouw. "We hebben hem met ingenieurs van TMC in Eindhoven ontwikkeld. Het dak ligt vol met zonnecellen die een ventilatiesysteem in werking houden waarmee een laag van 70 centimeter houtsnippers op de bodem wordt gedroogd. Dit beperkt de uitstoot van ammoniak met 80 procent."

Voor Leo Moonen is het nieuwe product een uitkomst. Hij is een van de acht bestuursleden van de stichting Limousin Regionaal. "Wij beheren 1600 runderen op 1300 hectare natuurgebied in Limburg en Zuidoost-Brabant. Wij zijn opgericht na de peelbranden in de Groote Peel in 1989. Het bleek dat onze Limousin runderen het ongewenste pijpestrootje gras efficiënt tussen de heide wegvrat. Binnen zes tot acht jaar herstelde de heide. Natuurbeheerders waren enthousiast, zeker omdat onze runderen goedkoper zijn dan Schotse Hooglanders, die 1000 tot 1500 euro per rund per jaar kosten."

Dat de Limousins goedkoper in beheer zijn heeft te maken met het commercieel uitbaten ervan. "Naast natuurbegrazing is ons doel verantwoord gebruik van het vlees. Bij iedere 40 koeien loopt een stier en de wandelaars waarderen het als ze de kalfjes bij hun moeder zien lopen. Het resultaat is natuurvlees en dat gaat verder dan biologisch vlees. Het is van een uitzonderlijke kwaliteit."

Per week gaan er zo'n twintig runderen naar slachterijen in Tilburg en Amsterdam en naar slachterij Thomassen in Someren. Moonen: "De Astense slagerij Zeegers verwerkt een deel van het vlees tot pakketten. Consumenten hebben zo onder meer via internet ook toegang tot dit heerlijke vlees."

Volgens Moonen is de Catle Cabin nodig om het welzijn van de dieren het jaar rond te waarborgen. "In een gesprek met de dierenbescherming hebben we dat zo afgesrpoken. Het is ook in ons belang omdat hierdoor vleesopbrengst beter is."

De stichting streeft ernaar in 2016 twaalf tot vijftien Catle Cabins in de natuurgebieden te hebben staan. Daarnaast rekent Cootjans er ook op dat andere veehouders belangstelling hebben. "De zonnepanelen leveren 9.000 kilowattuur per jaar op. Daar zou de boer een melkrobot op kunnen laten draaien en zo met één investering aan meer milieudoelstellingen tegelijk kunnen voldoen."