Volledig scherm
© ANP/Roos Koole

'Sexting' - Sexy foto's versturen via de smartphone

EINDHOVEN - Ouders weten inmiddels dat hun kinderen via de computer op ongewenste contacten met volwassenen kunnen stuiten, bijvoorbeeld via chatrooms of social media, maar dat blijkt niet het enige gevaar.

Smartphones nemen de rol van de pc over. 'Grooming' en 'sexting' lijken steeds vaker voor te komen.

Met een smartphone kan je eenvoudig een foto van jezelf naar een vriend toesturen. Ook erotisch getinte plaatjes van jezelf. Vaak worden die in een vlaag van verliefdheid verstuurd. Dat lijkt misschien spannend en onschuldig, maar dat is het niet! Eenmaal verzonden kan de ontvanger ermee doen wat hij wil. Vaak belanden de foto's online waar iedereen ze kan zien. En dat kan iemand een leven lang blijven achtervolgen...

Grooming: digitaal kinderlokken - een volwassene doet zich voor als een jongere en probeert via chats een persoonlijke band op te bouwen. Het doel is meestal (cyber)seks.

Sexting: samenvoeging van de Engelse woorden 'sex' en 'texting' (sms-en) - het versturen van seksueel getinte berichten, foto's of video's - meestal via de telefoon.

'Soms denk ik: hoe heb ik zo stom kunnen zijn'

In de rechtszaal stond ze voor de allereerste keer oog in oog met hem. „Dat was best confronterend”, zegt de 16-jarige Mariska. Het was helemaal niet de aardige, knappe jongen van begin twintig met wie ze anderhalve maand lang had gechat, maar – volgens Mariska– ‘een vieze, kalende kerel’ van achter in de dertig. „Geen prettig persoon.”

Dertien jaar was Mariska, toen ze in februari 2010 via haar vriendin op het destijds immens populaire chatprogramma MSN kennismaakte met een zekere ‘Marion’. Een aardig meisje, met wie ze al snel een meer dan vertrouwelijke band kreeg. Marion vroeg om foto’s en even later zelfs om blootfoto’s. Een stuk of tien heeft Mariska er gestuurd aan Marion, die even later ‘gezelschap’ kreeg van een vriend.

Uiteindelijk bleken Marion en haar ‘vriend’ één en dezelfde persoon te zijn: een 39-jarige pedofiel. Mariska: „Ik was dertien en dan begin je van alles te ontdekken en zo. Ik vond het wel leuk en spannend om foto’s van mezelf te maken en door te sturen. Marion schatte ik hooguit een jaar of 19, haar vriend 20 à 25. Het leken aardige mensen.”

Inmiddels heeft de dader zijn verdiende straf gekregen - drie maanden cel - en is het hele voorval naar de achtergrond verdrongen. Mariska heeft haar les geleerd. „Ik verstuur nooit meer van dat soort foto’s. Nee, zélfs niet aan mijn vriend.”

Het gevaar van de smartphone

Er is een belangrijk verschil tussen de pc en de tegenwoordig alom gebruikte smartphone, signaleert de vader van Mariska: „MSN was nog vrij eenvoudig te controleren aan de hand van de gespreksgeschiedenis. Bij een smartphone en de huidige sociale media is dat veel lastiger.”

Ook volgens zedenrechercheur Margriet Eikhoudt is het nóg moeilijker geworden om sexting en grooming tegen te gaan. „Openheid; het bespreekbaar maken in de huiselijke kring, is het enige dat helpt.” Het probleem mag volgens haar zeker niet onderschat worden: eenmaal via het internet verspreide compromitterende foto’s, blijven daar voor altijd op rondzwerven.

In verband met de privacy van het slachtoffer is haar naam in dit verhaal gefingeerd.

Tips om sexting te voorkomen:
Houd je eigen naam en adres op internet voor jezelf en geef ze niet zomaar aan iemand. Gebruik verschillende nicknames, zodat je lastig te herkennen bent. Maak nooit een afspraakje in je eentje met iemand die je online ontmoet hebt. Als je het toch doet, zorg dan dat iemand weet waar je bent, en spreek af in openbare ruimten. Als iemand vervelende dingen vraagt, zeg dan dat je dat niet wilt, weiger of blokkeer de afzender, en reageer niet meer. Als je ‘gestalkt’ of gepest wordt via internet, verzamel dan ‘bewijs’. Sla alle emails en chats op en bewaar ze. Laat je nooit chanteren, ook niet als je op diegene verliefd bent. Voel je niet schuldig als er iets vervelends gebeurt. Als je het niet zelf hebt uitgelokt, is het niet jouw schuld. Maar in de oplossing heb je wél een groot aandeel: zorg dat je er niet in je eentje mee blijft rondlopen. Vraag hulp (ouder, docent, Kindertelefoon.nl, Question- Zone.nl). Stel zelf geen persoonlijke vragen aan mensen die je niet kent. Voorkom dat iemand denkt dat jij hem kunt helpen met zijn of haar problemen en van jou afhankelijk wordt. Denk goed na over de foto’s die je van jezelf verstuurt of op internet zet. Kan het op de voorkant van de krant die bij je ouders in de bus valt? Nee? Dan ook niet op internet! Bedenk wat je wel en niet via de webcam laat zien. Houd er rekening mee dat iemand webcambeelden kan opnemen. Wil je die beelden later terugzien? Op internet? Als je opnamen (foto, video) van iemand wilt maken, vraag het dan eerst. Zet ze ook nooit zomaar op internet. Wat nu een grap lijkt, kan een ander levenslang schaden. Vertrouw op je eigen intuïtie: als je ergens ‘voelt’ dat iets niet klopt, luister dan naar dat gevoel!

Uit de brochure Verliefd op Internet van de Stichting Mijn Kind Online.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement