Volledig scherm
© Thinkstock

Slimme ondernemers boekhouden niet

VELDHOVEN - Online boekhoudservice Thinq staat aan de vooravond van stormachtige groei, beweert de initiatiefnemer. 300 ondernemers zijn aangesloten.

In het voorjaar van 2017 wordt een verdubbeling verwacht. Betalen via internet is gemeengoed. Dat geldt niet voor een online boekhoudservice. Digitalisering gaat dat veranderen: studies wijzen uit dat automatisering binnen enkele jaren 70 procent van de administratieve en secretariële banen laat verdwijnen. Dat geldt ook voor relatief eenvoudige boekhoudkundige handelingen.

Om aan dat tijdsgewricht tegemoet te komen, is de ABAB Groep in 2014 gestart met de online boekhoudservice Thinq. De aangesloten ondernemers zijn vooral ICT'ers, makelaars, aannemers en consultants: zzp'ers of ondernemers met hooguit 5 medewerkers. Zolang maar geen sprake is van voorraadbeheer of ingewikkelde rechtsvormen, dan is de boekhouding doorgaans te complex voor de online dienst.

Miljoen klanten
Thinq staat aan de vooravond van stormachtige groei, stelt commercieel manager Gerben de Wit. "In het voorjaar verwachten we een verdubbeling van het aantal abonnees. Grote partijen, zoals koepels van makelaars en een kappersorganisatie, gaan ons onder leden promoten."

In potentie zijn er een miljoen klanten: de zzp'ers en kleine ondernemers. Al het contact met Thinq verloopt via het internet, waardoor klanten in heel Nederland gevestigd kunnen zijn. "We hebben klanten op Terschelling en in Groningen."

Thinq hoopt ook garen te spinnen doordat de overheid vanaf januari geen documenten en facturen in PDF-bestand meer accepteert. Veel zzp'ers factureren vanuit Excel (als PDF via mail) maar vanaf 2017 moeten facturen elektronisch worden verstuurd. Het maandtarief voor Thinq ligt tussen de 39 en 129 euro. Dat is afhankelijk van het pakket dat wordt afgenomen.