Volledig scherm
foto Bert Jansen

Speelhuis volledig door brand verwoest

HELMOND - Theater 't Speelhuis in Helmond is donderdagavond volledig door brand verwoest. Het vuur ontstond volgens getuigen waarschijnlijk in de buurt van het podium en greep snel om zich heen. Er zijn geen slachtoffers.

Wel zijn de omwonenden van de kubuswoningen en appartementen in de buurt geëvacueerd. Zij zijn opgevangen in hotel West-End. Omdat ze voorlopig niet naar huis kunnen, worden ze voor de nacht ondergebracht in West-End en in hotel St. Lambert en in hotel Plein Vijf in Deurne.

De brand brak rond 18.00 uur uit. De brandweer laat het gebouw gecontroleerd uitbranden en slaagde er in de bibliotheek pal naast 't Speelhuis te behouden. Vier tot zes paalwoningen moeten als verloren worden beschouwd. Het theater zelf viel niet te redden. De vlammen sloegen metershoog uit het dak. Burgemeester Fons Jacobs noemt het "doodzonde dat dit prachtige gebouw verloren is gegaan". Wethouder Peter Tielemans spreekt van een ramp voor de stad. Hij wijst erop dat de beroemde wandschildering van een circustentdoek, gemaakt door wijlen kunstenaar Har Sanders waarschijnlijk verloren is gegaan. In 't Speelhuis hingen ook andere kunstwerken.

In 't Speelhuis zou donderdagavond Montezuma’s Revenge optreden. Het gezelschap werd rond 18.30 uur in een restaurant door een medewerker van het productieteam gewaarschuwd dat het theater in brand stond. "Het zou de laatste voorstelling van onze tournee worden. We wilden er een feestelijke avond van maken met een etentje met de hele crew", zegt Paul Klotée van de Montezuma's Revenge. "We hadden ons enorm op het optreden verheugd. Ik heb vaak in 't Speelhuis optgetreden en heb goede herinneringen aan die prachtige zaal." Montezuma's Revenge heeft door de brand aller apparatuur verloren. Hoe groot de schade is kon Klotée nog niet zeggen. Omdat het de laatste voorstelling van een tournee was, hoeven er geen voorstellingen te worden afgelast.

't Speelhuis was een ontwerp van architect Pieter Blom en is midden jaren zeventig gebouwd. In 1977 is het door toen nog prinses Beatrix geopend. Zowel het theater als het vermaarde circusdoek van Sanders waren een rijksmonument.

Het publiek kon in het begin van de avond tot dicht bij de brand komen, maar werd in verband met de dikke rook later op grote afstand gehouden. In verband met mogelijke gevaren voor de volksgezondheid wordt door de autoriteiten aangeraden ramen en deuren gesloten te houden.

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
foto Bert Jansen
Volledig scherm
foto Bert Jansen
Volledig scherm
foto Peter Warmerdam
Volledig scherm
foto Ton van de Meulenhof
Volledig scherm