Volledig scherm
Hans Stacey © ANP

Stacey niet naar huis, ASO laat hem wel starten in etappe 11

SAN JUAN - Hans Stacey is terug in de Dakar Rally. Die bizarre wending kwam nadat de wedstrijdleiding diep door het stof ging, nadat de Bestse trucker de start van de tiende etappe was geweigerd door miscommunicatie. Ondanks dat Stacey het niet eens is met de verkregen klassering (negende wat hem op de elfde plaats in het vrachtwagenklassement bracht), besloot hij toch van start te gaan vrijdag in de elfde etappe.

Door versnellingsbakproblemen in de achtste etappe was het klassement van de EVM-equipe toch al om zeep. Omdat Stacey voor aanvang van die etappe in de top-10 stond, mocht hij een joker inzetten die hem recht geeft om meteen na de top-10 te starten. Staceys verzoek werd gehonoreerd, alleen kwam dat niet door bij de officials die de startprocedure doen op de proef. Zij lieten de MAN niet vertrekken. "We hebben 20, 25 minuten staan bakkeleien. Toen heb ik uit veiligheidsoverwegingen de auto aan de kant gezet. Ik heb geprobeerd onze teammanager te bereiken en de wedstrijdleiding, maar iedereen was onderweg en niet bereikbaar. Toen was het klaar. Ik ben omgedraaid en weggegaan.” Onderweg naar het volgende bivak kreeg Stacey telefoon van de organisatie dat hij alsnog mocht starten, maar pas een half uur na de laatste trucks en auto’s. “Maar dat was nog veel gevaarlijker. Die mensen die daar rijden verwachten niemand meer en zeker geen truck die met 120, 130 kilometer per uur aan komt denderen.”

Stacey koopt niets voor de verontschuldigingen die hij van de hoogste bazen bij ASO kreeg aangeboden. “Ik had gewoon willen starten en de proef willen winnen.” Toch gaat hij vrijdag van start, als negende. "De eerste 50 kilometer is duinen, daar zou ik tijd moeten kunnen goedmaken. Dan ga ik toch nog proberen een plaats in de top-10 te veroveren.” Daarvoor moet Stacey dan zo’n 25 minuten zien goed te maken op de Tsjech Ales Loprais (Tatra).