Stempel dyslexie is helaas nodig om hulp te krijgen
OPINIEOPINIE - Dit artikel komt van de hand van Vieve van Dijck. Vieve is een vwo-leerling uit Eindhoven en kreeg de diagnose dyslexie. Toch plaatst zij kanttekeningen bij die diagnose.
Op 9 februari 2016 las ik in het ED een artikel over dyslexie. In dit artikel werd beweerd dat de diagnose dyslexie te snel gesteld wordt en dat er meer gestampt moet worden. Ook werd geschreven dat eerst naar de school gekeken moet worden voordat we de problemen bij het kind zoeken. Zelf heb ik de diagnose dyslexie gekregen toen ik in groep 6 zat. Ik ben hier erg door geholpen.
Stempel
In het artikel stond dat te veel scholieren de diagnose dyslexie krijgen. Hier ben ik het mee eens. Toch hangt hier een 'maar' aan. In de huidige maatschappij lijkt het namelijk nodig om het stempel 'dyslexie' opgedrukt te krijgen, voor je geholpen wordt. Dit was bij mij het geval. Mijn ouders waren gelukkig in staat om zelf een dyslexietest en wekelijkse bijlessen te betalen, maar ik zie ook dat dit niet voor iedereen is weggelegd.
In onze maatschappij zou het niet nodig moeten zijn om zo'n stempel te krijgen. Iedereen zou de nodige hulp moeten krijgen in het onderwijs. Dit is nu niet het geval. Ik denk ook dat ouders het daarom zoeken in de diagnose dyslexie, anders krijgt hun kind geen of te weinig hulp.
Stampen
In het artikel werd verteld dat scholieren meer zouden moeten stampen. Hier ben ik het volkomen mee oneens. Niet elke scholier past in hetzelfde schoolsysteem. Ik weet van mezelf dat stampen voor mij gewoon niet werkt. Veel lezen heeft mij bijvoorbeeld geen stap verder gebracht. Ons onderwijs zou veel gevarieerder moeten worden, zodat het aansluit op elke leerling. In mijn basisschooltijd heeft mijn bijles het meeste geholpen omdat de stof anders en individueel werd uitgelegd.
Ik vraag me vaak af of ik echt dyslexie heb. In het artikel werd namelijk onderscheid gemaakt tussen kinderen die écht een probleem hebben met lezen en schrijven en kinderen die hier gewoon slecht in zijn. Ik verwissel zelf nooit letters als de p en de b. Ik kan enkel slecht spellen en lees langzaam. Het zou dus kunnen dat ik helemaal geen dyslexie heb. Toch zou ik zonder deze verklaring niet kunnen functioneren op een vwo-school. Zonder de extra tijd die ik krijg bij mijn proefwerken red ik het niet. Dit is hetzelfde verhaal bij de extra taal die ik mag laten vallen. Ik zit nu in 4vwo en heb alleen nog Engels en Nederlands, als ik nu nog een taal als Duits of Frans zou moeten volgen zou ik naar de havo moeten gaan. De extra tijd en het laten vallen van één taal is alleen mogelijk met een dyslexieverklaring en hier gaat het onderwijs van tegenwoordig de fout in.
Al met al vind ik dus dat scholing aangepast moet worden aan de leerlingen en dat leerlingen niet in een of andere 'stampmethode' gepropt moeten worden. Dit werkt nu eenmaal niet voor iedereen. Leerlingen moeten zonder een verklaring de nodige hulp krijgen. Dit zal er uiteindelijk ook voor zorgen dat minder kinderen gediagnosticeerd willen worden met dyslexie.
Het is niet belangrijk of je dyslectisch bent of niet, je moet geholpen worden met datgene waar je niet goed in bent en er moet meer gekeken worden naar waar je wél goed in bent.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
Dit zijn wij
Geboren voor de bevrijding? Dan hoor je thuis in de Stille Generatie
Wij hebben heel veel meegemaakt: de zwartste crisisjaren, opkomend fascisme, jodenvervolging, een wereldoorlog, de atoombommen op Japan, een Koude Oorlog, dekolonisatie, watersnood, een land in wederopbouw en aan het einde van het hele verhaal die welvaartsstaat waarvoor juist onze generatie zoveel bloed, zweet en tranen heeft gegeven. Maar daarover hoor je ons niet pochen. Wij zijn de Stille Generatie. -
Hoe de waardevolle gasbel veranderde in The Dutch Disease
Met de gasbel van Slochteren kreeg Nederland een ongeëvenaarde schat in de schoot geworpen, eind jaren ’50. Daardoor zat een hele generatie er warmpjes bij. Anno 2017 resteert de kater. Het geld is op en de Groningers zijn boos. -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
Uit den ouden doosch: 'Hier passen maar weinig frikandellen in'
Zes weken lang brengt deze krant verschillende generaties in beeld. Wat bindt de verschillende generaties, wie zijn hun idolen en welke voorwerpen staan in hun geheugen gegrift? In de wekelijkse video-rubriek 'Uit den ouden doosch' leggen we kinderen van nu mysterieuze voorwerpen uit het verleden voor. Deze week: de zeepklopper.
-
Verloren Generatie
Gullit: een boegbeeld, mensenmagneet en optimist
Ruud Gullit groeide als voetballer uit tot een levend symbool van de jaren 80. Als aanvoerder van het gouden Oranje van 1988 uiteraard, maar ook als activist, zanger, stijlicoon en man van de wereld. Een portret aan de hand van drie ontmoetingen. -
-
-
Brand in woning Nuenen na werkzaamheden aan het dak
-
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven?