Volledig scherm
Mo Farah. Foto Martin Meissner/AP

Topatleten op het randje

LONDEN - Veel topatleten gebruiken in het geheim het schildklierhormoon Thyroid. Het gevaarlijke middel staat nog niet op de dopinglijst. Zeer onterecht, volgens een aantal deskundigen. "Het is schadelijk en heel riskant voor de gezondheid."

Hebben de atleten Mo Farah en Galen Rupp hun gouden en zilveren medaille op de 10.000 meter te danken aan een nieuw dopingmiddel? Het is een publiek geheim dat ze gebruikmaken van Thyroid, een schildklierhormoon dat tot ontsteltenis van een aantal ingewijden nog niet op de dopinglijst van het wereldantidopingbureau (Wada) staat.

Directeur Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit waarschuwt al langer voor de gevolgen van Thyroid. "We kennen het middel uit het bodybuilden. Thyroid is schadelijk en heel riskant voor de gezondheid. Daar bestaat geen discussie over." Een verzoek van de Nederlandse dopingautoriteit om Thyroid in 2010 op de lijst van verboden producten van het Wada te krijgen, werd destijds niet gehonoreerd. Over de reden tast Ram nog altijd in het duister.