Volledig scherm
Eline Stiphout bij de nieuwe sorteermachine van Tusti in Montfort © ©2016 John Peters Fotografie -

Tusti in Eindhoven maakt van plastic weer grondstof

EINDHOVEN - Je bent student bedrijfseconomie in Tilburg en je ziet het miljoenenbedrijf van je vader failliet gaan. Het overkwam Eline Stiphout (29) in 2009, nu is zij directeur van drie bedrijven die plastic recyclen. „Die ervaring was bijna traumatisch”, zegt Stiphout. „Ik wist precies waar in de boeken ik kon zien wat er aan de hand was. Mijn vader had een miljoenenbedrijf en al zijn geld zat erin, dus het was ook nog een persoonlijk drama.”

Dat faillissement legde de basis voor Stiphout als ondernemer. „Ik heb er ontzettend veel van geleerd. Hoe je valkuilen moet omzeilen en ook hoe goed te definiëren wat je níet wilt. Verder probeer ik risico’s te managen, zodat ze je niet verrassen. Tot slot probeer ik veel meer dan mijn vader mensen van buiten bij het bedrijf te betrekken.”

Energie
Stiphout wil er bovenop zitten en ze straalt een tomeloze energie uit. Ook tijdens de kerstvakantie is ze bijna dagelijks te vinden in het kantoor in de fabriek bij de voormalige stortplaats in Montfort. „Hier doen we de productie van Stiphout Plastics en Tusti. Die laatste naam is een samenvoeging van TU/e en mijn naam. En dan hebben we nog Stiphout Industries, een handels BV. Het bedrijf Stip Recycling in Bladel is van mijn broer Reinier. We hebben gemeen dat we gebruikte plastics geschikt maken om opnieuw te gebruiken.”

Lees het hele artikel woensdag in het ED of in de digitale krant