Volledig scherm
Shorttracker Sjinkie Knegt plaatste zich zondag voor de Winterspelen in Vancouver. foto Proshots/GPD

Veel vrije tijd niet goed voor onstuimige Knegt

BANTEGA - Shorttracker Sjinkie Knegt plaatste zich zondag voor de Olympische Spelen. De onstuimige Fries kijkt tegen niemand op.


Een brutaaltje, dat is Sjinkie Knegt volgens bondscoach John Monroe. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de twintigjarige shorttracker zichzelf in maart 2003 naar voren schoof toen de grote Rintje Ritsma zich in Thialf bij de shorttrackers van de plaatselijke club schaarde om zijn bochtentechniek bij te schaven. Knegt was dertien jaar oud, maar wilde hij best even met Ritsma aan de slag.

Het tekent de shorttracker. Hij kijkt tegen niemand op en is voor niemand bang. Als er wereld- of olympisch kampioenen bij hem in de baan schaatsen, brengt hem dat niet van de wijs. Integendeel, ook dan gaat hij ervoor. "Voor een jochie heeft hij een volwassen uitstraling", aldus bondscoach John Monroe. "Hij toont altijd lef en is bovendien niet bang om fouten te maken. Daarbij wil hij altijd iets nieuws proberen."

Onstuimig is ook zo'n woord dat goed bij de Fries past. Hyperactief ook. Zeker als hij een dag niet traint, stroomt hij over van energie. Vandaar dat zijn ouders al vroeg op zoek gingen naar een sport die als uitlaatklep kon fungeren. Dat werd aanvankelijk langebaanchaatsen. Niets voor Knegt, al die lange rechte stukken. " Altijd hetzelfde. Wij mogen tenminste nog eens iemand inhalen." Bovendien, maximaal twee afstanden op een dag schaatsen was veel te weinig voor het mannetje uit Bantega.

Voormalig shorttracktrainer Kosta Poltavets, tegenwoordig langebaancoach bij TVM, pikte Knegt op bij het jeugdschaatsen. Hangen in de bochten, Knegt genoot er vanaf het eerste moment van. Dat hij talent had, was trouwens niet meteen zichtbaar. Hij viel in zijn eerste jaar meer dan dat hij stond. Toen hij de basistechniek eenmaal onder de knie had, ging het snel.

Zowel als tweedejaars C- als tweedejaars B-junior werd hij nationaal kampioen. De prestaties bleven niet onopgemerkt. In de winter van 2006-2007 liet Monroe het talent al meetrainen met de Nederlandse toppers en sinds de zomer van 2007 is hij volwaardig lid van de nationale selectie.

Onder de vleugels van Monroe en assistent Dave Versteeg groeide de leergierige Knegt al snel uit tot een stabiele factor in de selectie. Het instinct om te profiteren van foutjes van anderen ontwikkelde zich verder. Voor de coaches kwam de olympische nominatie halverwege februari dan ook niet als een verrassing en de kwalificatie van dit weekeinde evenmin. "Ik denk dat Sjinkie ons volgend jaar gaat verbazen", zei Monroe dit voorjaar al.

Over zijn doelen voor Vancouver zal Sjinkie Knegt zich niet snel uitspreken. Hij is niet zo van vooruit kijken. Een ding is wel zeker. Als hij slechts op de 1000 meter mag uitkomen, krijgt hij het nog best moeilijk. Al die vrije tijd. Stil zitten is immers niets voor hem. Zo gaat hij ook nooit 's middags naar bed zoals de meesten van zijn ploeggenoten. Liever prutst hij aan zijn brommer of computert hij met ploegmakker en provinciegenoot Daan Breeuwsma. "Slapen doe je 's nachts."