Volledig scherm
Detail van de Vestedatoren. Foto Irene Wouters

Vestedatoren mooiste jonge toren van Eindhoven

EINDHOVEN - De Vestedatoren is glansrijk winnaar geworden van de ED-verkiezing van Eindhovens mooiste woontoren van de laatste vijftien jaar.

Na ruim 3.200 stemmen door een kleine 700 unieke bezoekers van ed.nl/hoogbouw kreeg de karakteristieke toren van architect Jo Coenen een 8,3 als gemiddeld rapportcijfer. "De Eindhovense variant op het Iron Building in New York. Mooi modern en internationale allure", is een van de vele lovende motivaties die deelnemers aan hun stem aan de ranke toren aan de Vestdijk/Smalle Haven meegaven.

Als enige minpunten worden – ook door fans van 'de Naald' – de plek (te dicht op andere gebouwen) en de hoogte (te laag) genoemd.

De gekromde, 'vrijende' torens van De Ranken (Cassandraplein) eindigden op gepaste afstand op de tweede plaats (6,7), voor de Admirant (6,5). Gebouw Winter (Holstraat) eindigde eenzaam onderaan. Samen met de gloednieuwe Stadionkwartier-toren New York (5,1) was het de enige hoogbouw die een onvoldoende kreeg (4,9).

De discussie onder lezers over de wenselijkheid van hoogbouw in het algemeen laat een wisselend beeld zien op ed.nl . Velen vinden dat met name de nieuwe torens detoneren in de stad, anderen menen dat het een stuk 'allure' is dat nu eenmaal bij een grote stad hoort.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement