Volledig scherm
Villa de Mast heeft de WzNB/Mooi Brabant Welstandsprijs gewonnen. Het pand won in de categorie particuliere woningbouw. foto Jurriaan Balke

Villa de Mast wint welstandsprijs

EERSEL - Villa de Mast aan de Hees in Eersel was in de jaren zestig een somber gebouw, dat slecht onderhouden was. Daar kwam verandering in toen ondernemer Ron van Sambeeck de luxe woning kocht.


De metamorfose die volgde, is niet onopgemerkt gebleven. Het pand heeft de WzNB/Mooi Brabant Welstandsprijs gewonnen in de categorie particuliere woningbouw. WzNB is een organisatie die actief is in 54 gemeenten in deze regio. De instelling zorgt voor de invulling van de diverse gemeentelijke welstandscommissies. De Mast bestond vier decennia geleden nog uit twee vleugels, waartussen de woonkamer in de vorm van een driehoek was gebouwd. Van Sambeeck wilde echter een modernere, veel grotere woning, met veel licht en vooral: zónder driehoekige vormen. Hij schakelde architectenbureau Van Aken in.

Architect Margriet Eugelink ging met de Eerselnaar om de tafel zitten om een programma van eisen samen te stellen. Uiteindelijk moest de villa ongeveer tweemaal zo groot worden als hij was.

Bij de bouw moest Eugelink rekening houden met de bestaande bouwhoogtes die gelden in het buitengebied van Eersel. Daarom besloot ze dat het pand deels 'onder de grond' gebouwd moest worden. Grond werd afgegraven, waardoor plaats ontstond voor een nieuwe etage. Ook is er een vide (ruimte in huis tussen twee verdiepingen in) die dwars door het huis heen loopt.

De twee vleugels van de oorspronkelijke, driehoekige kamer zijn uit elkaar getrokken, de nieuwe rechthoekige woonkamer is tussen de vleugels geschoven. Deze vorm heeft een witte, stalen bekleding gekregen, die buiten de omlijsting van het loungeterras vormt. De villa is verder opgebouwd uit drie materialen: glas, beton en een natuurstenen gevel.

Eugelink, ook bekend van de Kennedytoren in Eindhoven, vond het leuk om eens een wat minder groot gebouw te ontwerpen. "Ik ben trots op dit pand. Deze villa was een leuk 'uitstapje'."