Volledig scherm
Overstroomde aspergevelden in Leende. © fotomeulenhof

Waterschap Aa en Maas pleit 'onschuldig' in schadeclaims na hevige regenval in juni

DEN BOSCH - Waterschap Aa en Maas treft geen blaam voor waterschade aan landerijen en gewassen die ontstond na de heftige regen in juni. Dat is de belangrijkste conclusie die het waterschap trekt na de behandeling van de eerste veertig schadeclaims.

Alle claims kregen nul op het rekest.

256 schadeclaims
Het oordeel valt dijkgraaf Lambert Verheijen zwaar. "Juridisch hebben we gelijk en valt het waterschap niets te verwijten. Maar het gevoel geeft aan dat we serieus moeten kijken naar bestaand beleid." De teller met schadeclaims staat bij waterschap Aa en Maas momenteel op 256. Het geschatte schadebedrag schommelt tussen de 6 en 8 miljoen euro. De veertig afwijzingen zetten de toon. Dat ontkent Verheijen niet. Het zijn schades die ontstonden in het gebied Asten, Deurne, Someren. Daar viel net als in Cuyck en Boxmeer de meeste regen tijdens de hoosbuien in juni. "Claims tot 50.000 beoordelen we als waterschap zelf. We verwachten dat er uiteindelijk veertig dossiers naar de verzekeraar gaan."

Al tijdens het noodweer trokken boeren en perceeleigenaren in het buitengebied bij het waterschap aan de bel. 'De sloten zijn niet gemaaid, het waterpeil is te hoog en het water kan niet snel genoeg weg', zo klonk het. Ook zou het waterschap niet adequaat op de problemen gereageerd hebben.

Civiele zaak
De waterschapsjuristen oordelen anders. Verheijen: "Zij hebben de eerste veertig aanvragen tegen bestaand beleid en regelgeving aangehouden. Dan wordt duidelijk dat we geen fouten hebben gemaakt en dat we gedaan hebben wat er van ons verwacht mocht worden." Gedupeerden die menen dat het waterschap toch schuld heeft aan de schade die ontstond, kunnen bij de rechter een civiele zaak aanspannen.

Om piekbuien in de toekomst aan te kunnen wil Aa en Maas versneld 23 bekende knelpunten aanpakken. Daarvoor is bijna 1,5 miljoen euro nodig.

Alle claims afgewezen
Aa en Maas staat niet alleen in het afwijzen van schadeclaims. Waterschap Peel en Maasvallei heeft alle tweehonderd claims afgewezen. Dat gebeurde ook bij Roer en Overmaas. Hier gaat het om 44 afwijzingen. Buurman De Dommel is nog druk doende met de beoordeling van de ruim driehonderd claims. Deze worden voorgelegd aan de verzekeraar. Naar verwachting krijgen daar in februari 2017 de eerste claimers duidelijkheid.