Volledig scherm

Weblog Strijp-S: inspiratie in Parijs

Een groep toekomstige bewoners van Space-S ging vrijdag 'even' per bus heen en weer naar Parijs. De wijk Massena heeft namelijk voor wat betreft de inrichting veel weg van de plannen die Woonbedrijf op Veld G (met het fietscrossbaantje) heeft.

Bij Space-S praten de aanstaande huurders nadrukkelijk vanaf het begin mee over hun nieuwe wooncomplex. Met 400 woningen is het een van de grotere Eindhovense woningbouwprojecten van het moment. En inderdaad, al die voordeuren moeten op een relatief klein stuk grasveld komen te staan. Juist dat gegeven bracht de Space-S-delegatie in Parijs. "De bebouwingsdichtheid die we op Space-S krijgen, vind je bijna nergens in Nederland", legt projectleider Fulco Treffers uit. En Eindhoven en Parijs hebben dezelfde oplossing om het gebied toch niet tot een saaie bouwmassa te laten verworden. Space-S krijgt net als Massena een 'hofjesstructuur', met groene binnenpleintjes tussen de bouwblokken.

Voor aanstaande bewoners een mooie gelegenheid om eens te kijken hoe de tekentafelplannen er in het echt uitzien. Al kwam er in Parijs ook een belangrijk verschil aan het licht. De Fransen hebben de hofjes afgesloten met metershoge hekken: de binnenplaatsen worden dan ook niet veel gebruikt om te recreëren. Dat doen de Parijzenaars in het nabijgelegen park. De boodschap na een lange dag Parijs was daarmee duidelijk. De hekken eruit, de hofjes open. En verder vooral de sterke punten van Massena mee naar Strijp-S nemen. Want een saaie bouwmassa was de Parijse wijk allerminst.

Hou de krant deze week in de gaten voor meer over Space-S en Parijs...

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm