Volledig scherm
© Marco De Swart

Wie belt er nog met zijn telefoon?

Dit Zijn WijDeze zomer nemen we u mee langs de verschillende generaties die samen Nederland vormen.

Natuurlijk, een generatie is ook maar gewoon een groep mensen die rond dezelfde tijd is geboren. Maar mensen verwerven voor hun 25ste levensjaar voorkeuren en overtuigingen die lang beklijven en die je dus met je generatiegenoten deelt. 

Zo gebruikt mijn moeder haar telefoon om te bellen. Maar als ik míjn kinderen bel, krijg ik een appje terug: ‘Huh? Pap? Is er iets ofzo?’ Zij gebruiken hun telefoon om te betalen, te fotograferen, te parkeren, te daten, de weg te vinden, muziek te luisteren, boeken te lezen, films te kijken, films te maken en natuurlijk als encyclopedie. Maar zelden om te bellen. Want duh, waarom zou je?

Zo snel kan gedrag veranderen. Niet per individu, maar per generatie. Generaties zijn groepen mensen, geboren in eenzelfde periode, die zich vaak met elkaar verbonden voelen omdat ze een geschiedenis delen en dezelfde gedragspatronen hebben. Oké, oké, bij generaties krijg je ook snel generalisaties. Maar toch: Mensen verwerven vooral voor hun 25ste levensjaar voorkeuren en overtuigingen die lang beklijven.

Deze zomer nemen onze journalisten en de daarmee samenwerkende regionale titels u mee langs de verschillende generaties die samen Nederland vormen. Welke gebeurtenissen waren belangrijk? Welke muziek? Hoe ingrijpend was de dienstplicht? En maakt het uit dat het briefje op tafel is vervangen door de gezinsapp?

We beginnen vandaag met de zogenoemde Generatie Z, de Nederlanders die zijn geboren tussen 1990 en 2000. En zo gaan we in zes weken terug naar de ‘Stille Generatie’, geboren tussen 1930 en 1945.

We zijn voor dit project geïnspireerd door de Belgische krant de Standaard, die vorig jaar iets vergelijkbaars deed. Zoals onze Vlaamse collega's zeiden: ,,U leert uzelf en uw vrienden, uw kinderen en uw ouders beter kennen.”

Mooi toch? En nu ga ik mijn moeder bellen. Of het nog gelukt is met het internetbankieren.

Hans Nijenhuis, hoofdredacteur

LEES OOK: Dit zijn wij, een zomer vol generatieverhalen 

VANDAAG: Wij zijn millennials 

Bekijk meer artikelen uit deze serie: