Volledig scherm
© Koen Suyk

Wiskunde-student wint prijs ASML

EINDHOVEN – De ASML afstudeerprijs voor Wiskunde is gewonnen door Jaron Sanders uit Eindhoven. Hij ontvangt vrijdag de geldprijs van 2000 euro voor zijn studie naar beter gebruik van communicatienetwerken.

Sanders studeerde cum laude af aan de TU/e in zowel wiskunde als natuurkunde. In zijn scriptie wist hij theorieën uit beide vakgebieden met succes met elkaar te verbinden. Op basis hiervan ontwierp Sanders algoritmen (rekenmodellen) om de capaciteit in de netwerken te verdelen onder gebruikers en om het gedrag van netwerken op een efficiënte manier te reguleren. Zijn algoritmen zijn ook inzetbaar om andere systemen met onzekerheden beter te sturen, zoals systemen om wachtrijen te beheersen.

Succesvolle samenwerking

Volgens de jury is Sanders er zeer goed in geslaagd om geavanceerde methoden uit verschillende vakgebieden (zoals kansberekening en deeltjesfysica) op een creatieve manier met elkaar te verbinden. Het project van Sanders is bovendien een voorbeeld van een succesvolle samenwerking tussen wiskundigen en natuurkundigen.

Op dit moment doet Sanders promotieonderzoek aan de TU/e in de sectie Stochastiek, waar hij bestudeert hoe grootschalige netwerken gewenst globaal gedrag kunnen bereiken via lokale regels.Het werk van Sanders heeft inmiddels geleid tot twee publicaties.

De jurering was in handen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. Deze maatschappij jureert nog tal van andere belangrijke wetenschappelijke prijzen, waaronder de Akzo Nobel Science Award.