Volledig scherm
© Thinkstock

Xenos: meer dan sesamkoekjes

WAALWIJK – Tegen de skyline van Waalwijk tekent zich het nieuwe Xenos distributiecentrum af. Tot 1850 zeecontainers met vracht worden er jaarlijks via de haven jaarlijks afgeleverd. Het illustreert de stormachtige groei van de winkelformule.

Beroemd zijn ze in ons land vooral om hun allerlekkerste sesamkoekjes en vlijmscherpe aardappelschilmesjes. Ontelbaren hebben voorts al struinend langs de schappen van de inmiddels 112 winkels van Xenos wel een cadeautje gevonden voor welk feestje dan ook.

Algemeen-directeur Alex van Schaik (53) komt uit de gelederen van moederconcern Blokker Groep en staat sinds 1999 aan het hoofd van de winkelketen Xenos. Hij is trots maar loopt zeker niet naast zijn schoenen in zijn kamer op het hoofdkantoor in Waalwijk, waar de airconditioning voelbaar ontbreekt.

„Bescheidenheid siert ons, we zijn heel zuinig. Er wordt hier niet met geld gesmeten en ik hoef naar buiten toe niet nadrukkelijk in beeld om de strateeg uit te stralen.” Het hoofdkantoor, dat in 2000 in Waalwijk werd geopend, oogt danook vooral sober.

De algemeen-directeur wil letterlijk niet in beeld. Dat heeft volgens hem te maken met een eerdere bedreiging tijdens zijn loopbaan bij Blokker. Destijds werd Van Schaik in Eindhoven op zijn kamer met een wapen bedreigd om de kluis van de zaak te openen. Die overval staat nog steeds op zijn netvies.

Over enkele weken moet Van Schaik toch weer even in de schijnwerpers als hij het nieuwe 32 meter hoge distributiecentrum opent op het bedrijventerrein Haven in Waalwijk langs de A59. Het distributiecentrum heeft een oppervlakte van 40.000 vierkante meter. Het illustreet de snelle groei van het concern. Van Schaik:

„Weet u dat we in 1999 in Den Bosch nog met schriftjes en een verouderd DOS systeem de hele logistiek deden?”

Xenos was een van de nieuwe formules naar Amerikaans model die ontstonden na overname in 1970 van P. de Gruyter & zn. door SHV Utrecht. De eerste drie filialen in 1973 stonden in Eindhoven, Amsterdam en Utrecht. Inmiddels telt het concern 134 winkels, waarvan 112 in Nederland en 22 in Duitsland. Op het hoofdkwartier werken 120 medewerkers. In totaal telt de Xenos organisatie 2500 werknemers.

In 1989 werd de keten eigendom van de Blokker Groep. Die was het afgelopen jaar goed voor een omzet van ruim 2 miljard euro. Elke dag arriveren zeecontainers vanuit Rotterdam in de haven van Waalwijk. Per jaar 1850 containers, goed voor 65.000 pallets. „Er gaat bijna niets meer over de weg,” zegt Van Schaik.

Het merendeel van de ongeveer 6000 verschillende producten die in de winkels over de toonbank gaan, komt uit het Verre Oosten en is daar gemaakt. Feilloos noemt Van Schaik tijdens de rondgang door de immense hallen alleen op basis van codes op dozen de inhoud: „Glazen onderzetters, plastic boxen, kamerschermen...” Een snel wisselend assortiment vormt een belangrijk deel van de succesformule.

Xenos en Blokker

Xenos werd in 1973 opgericht binnen de kruideniersformule van P. de Gruyter en zn. in Den Bosch. Gemiddeld heeft de klant in de 132 Xenoswinkels de keuze uit 5000 tot 6000 verschillende producten. Xenos is onderdeel van de Blokker Holding BV. Naast Blokker zijn er ondermeer de winkelketens van Bart Smit, Marskramer, Xenos, Leen Bakker en Intertoys. In totaal gaat het om 15 verschillende formules, samen goed voor 2500 vestigingen in 13 landen en een totale jaaromzet van 2,2 miljard euro.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement