Volledig scherm

Zes klanten van ASML bestellen EUV technologie

VELDHOVEN - ASML noteerde afgelopen kwartaal drie bestellingen van de 100 miljoen euro kostende chipmachines die werken met EUV technologie.

Hiermee komt het aantal klanten dat EUV wil invoeren op zes. Dat deelde het concern woensdagochtend mee bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. De omzet in dat kwartaal kwam op 1,82 miljard euro, meer dan de 1,74 miljard het kwartaal daarvoor en ook meer dan werd verwacht. De nettowinst kwam uit op 396 miljoen euro. Dat is minder dan verwacht, ook omdat een EUV-machine in rekening kon worden gebracht. De winstmarge van deze machines in ontwikkeling is nog lager dan die van de traditionele machines.

In totaal kwam er in het afgelopen kwartaal voor 1,42 miljard euro aan orders binnen, waarmee de orderportefeuille steeg naar 3,46 miljard euro.

Volgens topman Peter Wennink gingen de machines in het tweede kwartaal voor 80 procent naar klanten die rekenchips maken. Ook het aandeel van de omzet in service aan bestaande chipmachines groeide flink naar 577 miljoen euro, van 486 miljoen een kwartaal eerder. "Voor de rest van het jaar verwachten we dat een mix van klanten die rekenchips en die geheugenchips maken zorgen dat we tussen de 1,7 en 1,8 miljard euro omzetten. Daarom zullen we voor het derde achtereenvolgende jaar een record omzet halen."

ASML meldt dat de EUV-technologie, die details op chips nog weer kleiner kunnen maken, waardoor de functionaliteit stijgt, weer stappen heeft gemaakt. Een van de klanten heeft drie dagen achtereen een productie van 1500 chipschijven (met ieder honderden chips) per dag weten te realiseren. Dat is een van de doelen om dit jaar te realiseren. Het afgelopen kwartaal is één systeem afgeleverd, in het lopende vertrekt er ook een naar de klant. Twee systemen die eigenlijk ook dit jaar afgeleverd moesten worden gaan pas begin volgend jaar, omdat bij de ene de klant nog niet klaar is en bij de andere een onderdeel vertraagd geleverd wordt.