Volledig scherm
foto AP

Zeven Nederlandse kinderen omgekomen bij busongeluk

LOMMEL - Zeven van de kinderen die zijn omgekomen bij het ernstige busongeluk in het Zwitserse Sierre hebben de Nederlandse nationaliteit. Dat is zojuist bekend geworden tijdens een persconferentie in Zwitserland. De overige 21 dodelijke slachtoffers komen uit België.

24 kinderen liggen nog verspreid over verschillende ziekenhuizen. 3 van hen zijn zeer zwaargewond.

De Zwitserse politie is nog bezig met onderzoek naar de toedracht van het ongeval. Er wordt onder andere een analyse gemaakt van videobeelden van camera's in de tunnel.

Het lijkt er volgens de onderzoeksrechter niet op dat de bus te hard reed, of dat er andere voertuigen bij betrokken waren of dat er iets mis was met de weg.

Qua oorzaak zijn er daarom volgens de onderzoeksrechter nog 3 mogelijkheden over. Een technisch mankement aan de bus, een menselijke fout, of een gezondheidsprobleem bij de chauffeur. Om daar zekerheid over te krijgen wordt er autopsie gepleegd op de chauffeur van de bus.

Het gaat om een vrij nieuwe bus. Alle stoelen waren voorzien van gordels. Maar, zo stellen de Zwitserse autoriteiten, de klap die de bus maakte was zo 'apocalyptisch hard' dat die gordels de kinderen niet hebben kunnen redden.

De ouders van de kinderen zijn woensdagmiddag aangekomen in het Zwitserse Sion. Daar liggen de meeste kinderen in het ziekenhuis en daar bevinden zich ook de 28 dodelijke slachtoffers.

Woensdag laat in de middag waren speciale teams nog bezig met de identificatie van de slachtoffers. De ouders van de meeste gewonde kinderen zijn inmiddels geïnformeerd over de toestand van hun kind.

De 2 volwassen begeleiders van de Lommelse school 't Stekske, een leraar (54) en een 38-jarige medewerkster van de administratie zijn zeker omgekomen.

10 kinderen in de rampbus hebben de Nederlandse nationaliteit, 9 van hen gingen naar de Lommelse school.

Het ongeluk met de bus gebeurde dinsdagavond rond 21.30 uur. Pas enkele uren later, rond 3 uur, waren de Belgische autoriteiten op de hoogte. De ouders van de kinderen zijn iets later door de school gebeld en zijn vanaf 7 uur op school opgevangen.

De Lommelse loco-burgemeester Kris Verduyckt hoopt dat de eerste lichtgewonde kinderen vandaag nog terug kunnen keren naar België.

De gemeente Lommel en de school hebben inmiddels een condoleanceregister geopend.

Volledig scherm
Foto: AP
Volledig scherm
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement