Volledig scherm
© Máxima Medisch Centrum

Zieke zwangere vrouw kan 'virtueel' thuis zijn dankzij MMC Veldhoven

VELDHOVEN - Zwangere vrouwen die vanwege complicaties lang in het Máxima Medisch Centrum moeten verblijven, kunnen vanaf nu contact houden met hun gezin via een speciale bril, een smartphone en een live-verbinding. Dit systeem, de VisitU, wordt al een jaar ingezet op de kinderafdeling van het ziekenhuis.

Patiënten die verblijven op de Obstetrische High Care kunnen met bril en verbinding live zien wat er in hun eigen huis gebeurt. De camera die thuis wordt neergezet geeft een 360 graden beeld. De drager van de bril kan dus rondkijken.

Sommige zwangeren moeten vele weken of zelfs maanden in het ziekenhuis blijven vanwege ernstige complicaties. Dat heeft, zo blijkt, grote gevolgen voor het gezinsleven, zeker als er kinderen thuis wonen. Met de bril op lijkt het alsof de patiënt weer even thuis is. "Ze zijn weer onderdeel van het gezin, kunnen meepraten en hebben het gevoel dat ze bij hun gezin zijn", zegt arts-onderzoeker Stefan van Rooijen, die eerder het VisitU-systeem op de kinderafdeling introduceerde.

Gynaecoloog dr. Guid Oei denkt dat het systeem bijdraagt aan lichamelijk herstel van de patiënten. "Een ziekenhuisopname is een stressvolle aangelegenheid, patiënten worden uit hun comfortzone gehaald. Daarom zijn positieve invloeden, zoals VisitU die biedt, zo belangrijk.”