Volledig scherm

Zuidoost-Brabant laat Nederlandse industriële motor op volle toeren draaien

EINDHOVEN - Industriële bedrijven in Zuidoost-Brabant draaien als een tierelier. En dus ook de Nederlandse industrie in zijn geheel. Dat bleek maandag uit nieuwe cijfers over de bedrijvigheid.

De Nederlandse industrie heeft de sterkste maand in ruim vijf jaar achter de rug en dat komt vooral door de grote bedrijven in de regio. "Iedereen heeft het druk", zegt Marc Hendrikse, directeur van de Eindhovense NTS Group en voorzitter van Brainport Industries, de koepel van high tech toeleveringsbedrijven. VDL heeft een recordjaar achter de rug, high-tech-toeleverancier KMWE en machinebouwer NTS noteren groei in dubbele cijfers. De verwachting is dat de stijging de komende maanden aanhoudt.

Nieuwe orders
Volgens hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele van de Technische Universiteit Eindhoven nam het aantal nieuwe orders afgelopen maand aanzienlijk toe. De regio speelt daarbij een grote rol. "Zo'n zestig procent van de Nederlandse industrie speelt zich immers in Zuidoost-Nederland af", aldus Van Weele.

Inkoopgedrag
Maandag kwamen de cijfers van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi), die de industriële bedrijvigheid in beeld brengen. Het inkoop-gedrag van bedrijven wordt gezien als een belangrijke graadmeter in de economie. Hoe meer ze inkopen, hoe meer ze produceren en verkopen. De index klom afgelopen maand naar een niveau van 57,3. De laatste keer dat de index zo hoog stond was in april 2011. Een stand boven de 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

Lees dinsdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.