LG wil een ruim zes jaar oude miljoenenboete van de Europese Commissie verhalen op Philips.
Volledig scherm
LG wil een ruim zes jaar oude miljoenenboete van de Europese Commissie verhalen op Philips. © Getty Images/iStockphoto

Beeldbuiskartel blijft Philips achtervolgen

EINDHOVEN - LG claimt bijna 65 miljoen euro van Philips. Het gaat om een deel van de kartelboete die het Zuid-Koreaanse merk heeft betaald aan de Europese Commissie. 

Tien jaar lang, tussen 1996 en 2006, zouden Philips en LG samen met onder meer Samsung en Toshiba in het diepste geheim afspraken hebben gemaakt over de verkoopprijs van televisies. In 2012 kreeg Philips daarvoor van de Europese Commissie een rechtstreekse boete van 313 miljoen euro. Daarnaast moest het concern deels opdraaien voor de boete van bijna 400 miljoen voor LG.Philips Displays, een voormalig gezamenlijk bedrijf van LG en Philips dat in Eindhoven was gevestigd en in 2006 op de fles ging.

Rechter

Maar LG vindt de rekening die in Seoul op de deurmat belandde te hoog. De boete zou oneerlijk zijn verrekend waardoor de Zuid-Koreanen verhoudingsgewijs te veel moesten betalen. Daarom is eind januari via een rechter in Seoul een claim neergelegd van 64,6 miljoen euro. De vordering van de Zuid-Koreanen staat vermeld in het gistermorgen gepresteerde jaarverslag van Philips. 

Consumenten

Hoewel Philips al jarenlang niet meer direct actief is op de markt van tv's en zich toelegt op gezondheidstechnologie, blijft het beeldbuiskartel het concern achtervolgen. Zo lopen er twee zaken bij de Nederlandse rechter, waaronder die van het Turkse elektronicamerk Vestel. Ook heeft Philips het nog aan de stok met consumentenorganisaties in Israël en Nederland. Ze vinden dat consumenten een te hoge prijs moesten betalen voor tv's. De Consumentenbond en ConsumentenClaim bereiden samen een bodemprocedure voor die volgens een zegsvrouw op korte termijn zal worden aangekondigd. 

De voormalige toegangspoort van LG. Philips Displays aan de Zwaanstraat in Eindhoven.
Volledig scherm
De voormalige toegangspoort van LG. Philips Displays aan de Zwaanstraat in Eindhoven. © Ton van de Meulenhof

Regionale Economie