Volledig scherm
Hoofdkantoor Philips in Amsterdam. © Philips

Europese miljoenenboete Philips definitief

BRUSSEL -  Voor het onrechtmatig opschroeven van onlineprijzen voor consumentenelektronica is Philips beboet met bijna 30 miljoen euro. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. Het concern in zorgtechnologie had eerder deze maand al bekendgemaakt dit bedrag voor de boete opzij te zetten.

Het gaat om een Brussels onderzoek dat in 2013 startte. Philips en andere elektronicaproducenten zouden webwinkels hebben verhinderd om voor bepaalde producten lagere prijzen te hanteren dan reguliere winkels. Brussel verdenkt de bedrijven ervan te hebben samengespannen om zo de prijzen van bepaalde consumentenelektronica op te drijven. Dat zou zijn gebeurd tussen november 2011 en november 2013. 

Meegewerkt

De fabrikanten Asus (Taiwan), Pioneer en Denon & Marantz (beide Japan) krijgen ook een boete, van respectievelijk ruim 63, 10 en 7 miljoen euro. Omdat Philips, Asus, Denon & Marantz hebben meegewerkt aan het onderzoek, vallen de boetes 40 procent lager uit dan had gekund. Voor Pioneer is de korting om dezelfde reden 50 procent. In totaal heeft Europa voor ruim 111 miljoen euro aan boetes in deze zaak opgelegd.

Tekst gaat verder onder tweet.

Onlineaanbieders

De vier ondernemingen legden volgens EU-commissaris Margrete Vestager prijsrestricties op aan onlineaanbieders van consumentenelektronica, waardoor consumenten hogere prijzen moesten betalen. ,,Dit is illegaal onder de EU-mededingingsregels.'' Philips deed dat volgens Brussel tussen 2011 en 2013 in Frankrijk met producten als keukenapparatuur, koffiemachines, stofzuigers, elektrische tandenborstels en haardrogers.

Regionale Economie