Volledig scherm
Foto van de Oscar-uitreiking in 1963 © (c) Philips Company Archives, Eindhoven

Hoe een Philips-uitvinding in 1963 een heuse Oscar kreeg

EINDHOVEN - Hij kijkt een beetje ondeugend. Misschien ergens wel een beetje schuldbewust. Maar één ding is zeker, niemand komt aan de ­Oscar van de 90-jarige Eindhovenaar Kees Nijsen.

De belangrijkste filmprijzen ter wereld worden komende zondag voor de negentigste keer uitgereikt in Los Angeles. In 1963 was er een wel heel opvallende partij onder de winnaars: Philips. Het bedrijf kreeg de Academy Technical Achievement Award voor de in Eindhoven ontwikkelde filmprojector DP70, die tientallen jaren trouwe dienst deed in bioscopen wereldwijd. In het Philips Museum in Eindhoven is de projector vanaf vrijdag te zien.

Nijsen bezit dus dat glanzende beeldje. En vooruit, bij hoge uitzondering wil hij de Oscar-plaquette wel even meenemen voor een foto bij de projector in het Philips Museum in Eindhoven. Maar daarna verdwijnt het kleinood weer veilig in zijn tas, om daarna thuis weer op zijn vertrouwde plekje in de vitrinekast te pronken. ,,Ik mocht naar de ­Oscar-uitreiking in 1963, gepresenteerd door Frank Sinatra”, ­vertelt Nijsen, die vrijdag zijn ­91ste verjaardag viert. Nijsen was als reclameman in dienst bij Philips bij de elektro-akoestische afdeling waar hij de slogan Philips for Perfection in Sound and Projection bedacht. Philips zat destijds behoorlijk in de filmbusiness met een projectorenfabriek en zelfs een filmstudio in Strijp.

Filmstudio

Het was een Amerikaanse filmstudio die in de jaren vijftig bij Frits Philips aanklopte. Ze waren op zoek naar een projector die twee beeldformaten kon draaien: normaal en breedbeeld. Eindhovenaar Jan Kotte, destijds hoofdontwerper van de cinema-afdeling, wist dat voor elkaar te krijgen. Filmprojector DP70 was geboren. ,,Er zijn er tweeduizend van gemaakt”, schat Nijsen, die na jaren weer oog in oog staat met de projector, die normaal gesproken bij een Geldropse verzamelaar in de huiskamer staat. In Eindhoven snorde het apparaat jarenlang in de bioscopen van Chicago en Metropole en in een zaal van het Philips Ontspannings Centrum. ,,Als ik ergens op vakantie was liep ik vaak een bioscoop in om te kijken of er nog eentje stond.”

Quote

Als ik ergens op vakantie was liep ik vaak een bioscoop in om te kijken of er nog eentje stond

Jan Kotte

De Oscar die tijdens de tentoonstelling in het Philips Museum te zien is, is niet de Oscar van voormalige Philips-reclameman Kees Nijsen. Dus ook niet het beeldje dat hij na de uitreiking in Los Angeles in zijn koffer meenam naar Nederland. En toch is de Oscar in het museum óók een echte. Hoe zit dat? Nijsen: ,,Van de laatste directeur van mijn afdeling kreeg ik de Oscar destijds. Maar omdat uitvinder Jan Kotte ook graag zo’n beeldje wilde, het was tenslotte vooral ‘zijn’ projector, heb ik er toen met veel moeite nog een Oscar uit Amerika kunnen laten komen. Dat kostte toen flink wat, maar ja.” En zo stond bij twee Eindhovenaren een Oscar thuis voor dezelfde projector van Philips.

De 650 kilo wegende projector werd legendarisch vanwege de ingenieuze constructie, het bedieningsgemak en de beeldkwaliteit. ,,Er was vooral behoefte aan omdat filmmaatschappijen en bioscoopeigenaren wilden concurreren met televisies”, zegt Sergio Derks, conservator van het Philips Museum. En het draaide niet alleen om beeld maar ook om het surround geluid. Dat was zo modern dat de projectoren nog tot ver in de jaren negentig werden gebruikt. Het Philips Museum vertelt het verhaal achter de Oscar-uitreiking in 1963. De projector is nog tot 13 mei in het Philips Museum aan de Emmasingel te zien. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Regionale Economie