Hier staan nog verpleegkundigen aan het bed, maar een intensive-care afdeling kan ook op afstand met camera’s in de gaten gehouden worden.
Volledig scherm
PREMIUM
Hier staan nog verpleegkundigen aan het bed, maar een intensive-care afdeling kan ook op afstand met camera’s in de gaten gehouden worden. ©

Is zorg op afstand de toekomst, zoals Philips betoogt? Zo werkt het in Chicago

CHICAGO - Zorg op afstand is de toekomst, betoogt Philips. Bij Advocate Aurora Health in Chicago kijken verpleegkundigen en specialisten mee op 746 intensive care bedden in 25 ziekenhuizen.

Een half uur rijden van de voor Chicago karakteristieke verhoogde metrolijnen en wolkenkrabbers ligt Advocate Health. Het is geen ziekenhuis en toch zijn hier dag en nacht de meest ervaren verpleegkundigen en specialisten bezig met medicijnen, infusen, onderzoek en adequaat ingrijpen als het nodig is. Kortom met levens redden.

Ze zitten in van die typisch Amerikaanse cubicles, hokjes die de werkplekken afschermen. In een ervan Barbara Bekielewski, al vijfentwintig jaar verpleegster en nu vier jaar hier werkend op afstand. Op acht beeldschermen houdt ze alle elektronische gegevens van 45 patiënten in de gaten. „Dat zijn er wel veel ja, maar het is goed te doen. De lijsten zijn heel overzichtelijk en met kleuren zien we welke patiënten meer of minder aandacht nodig hebben. We maken met de camera’s bij de bedden rondes en dan staan we wat langer stil bij de meest ernstige patiënten.”

Regionale Economie