Volledig scherm
Vanaf 2021 verwacht Philips weer zo'n 100 miljoen euro per jaar af te dragen aan winstbelasting. © ANP

Kabinet wil winst Philips belasten

EINDHOVEN - Philips wordt gedwongen weer winstbelasting te betalen. Het kabinet gaat werk maken van een regeling waardoor Nederlandse multinationals zoals het zorgtechnologie concern vanaf 2021 daartoe worden gedwongen. Philips betaalt nu geen winstbelasting, bevestigt een zegsman van de onderneming. Haagse bronnen bevestigen woensdag berichtgeving van de NOS hierover.

Nu kunnen bedrijven nog verliezen in het buitenland aftrekken van de winsten die ze maken in Nederland. Op die manier hoeven bedrijven minder belasting over hun winst te betalen. Het kabinet wil een initiatiefwet van GroenLinks overnemen. Ingewijden benadrukken dat dit niet betekent dat er op Prinsjesdag een kant-en-klare wet ligt.

Het wetsvoorstel van de oppositiepartij - mede ondertekend door PvdA en SP - moet een einde maken aan aftrekposten uit het buitenland. Door die aftrekposten kunnen bedrijven het zo regelen dat de winst waarover ze in Nederland belasting betalen, nihil is. Aanleiding voor het voorstel was het bericht dat Shell door de verliezen in het buitenland weg te strepen jarenlang geen belasting zou hebben betaald in Nederland.

Philips

Volgens een woordvoerder van Philips betaalde het concern de afgelopen tien jaar zo'n 150 miljoen euro aan winstbelasting. Maar op dit moment doet Philips dat niet. Een tijdelijke situatie, volgens Philips. Vanaf 2021 verwacht Philips weer zo'n 100 miljoen euro per jaar af te dragen. Over 2018 hield het concern onder de streep 1,1 miljard euro over. De Philips-woordvoerder zegt donderdag de definitieve plannen af te wachten. ,,We zijn vooral benieuwd naar het totaalplaatje van de overheid”, aldus de zegsman, die wil waarin de komende jaren geïnvesteerd gaat worden. ,,Het is belangrijk dat er een goed investeringsklimaat blijft.”

Bakker

De nieuwe wet moet regelen dat verliezen gemaakt in landen in de Europese Unie maximaal drie jaar kunnen worden verrekend, om te voorkomen dat bedrijven verliezen ‘opsparen’. Verliezen buiten de EU mogen volgens het voorstel helemaal niet meer worden ingezet als aftrekpost. GroenLinks-Kamerlid Bart Snels, die aan de wieg van het voorstel stond, is blij dat het kabinet het overneemt. ,,Het is volstrekt oneerlijk dat de bakker op de hoek wel belasting betaalt over zijn winst en onze grootste multinationals niet. Aan deze vorm van belastingontwijking komt gelukkig een einde”, aldus Snels. De Philips-zegsman wijst erop dat het bedrijf jaarlijks voor meer dan twee miljard euro exporteert vanuit de fabrieken in Best en Drachten.  

Regionale Economie