Volledig scherm
Het atrium van het hoofdkantoor van Philips Lighting op de High Tech Campus in Eindhoven. Foto Philips Lighting/Norbert van Onna © Philips Lighting/Norbert van Onna

Fractie minder omzet, meer winst bij Philips Lighting

EINDHOVEN - Philips Lighting heeft de eerste drie maanden van dit jaar afgesloten met een omzet van 1,69 miljard euro. Dat is een daling van nog geen één procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

Dat heeft het Eindhovense lichtbedrijf, dat de thuisbasis op de High Tech Campus heeft, vrijdagmorgen bekendgemaakt.

Het bedrijf zag de winst het afgelopen kwartaal stijgen van 14 miljoen vorig jaar naar 61 miljoen euro. Vooral van de led-verlichtingsactiviteiten profiteerde Philips Lighting. De verkopen namen met bijna negentien procent toe. Het Eindhovense concern zag de verkopen van gloeilampen met een vijfde teruglopen. Het bedrijf wil zoveel mogelijk andere lichtproducenten ontmoedigen om verder te gaan in de traditionele lampenmarkt om marktaandeel te winnen en uiteindelijk als laatste over te blijven.

Met name verslechterde marktcondities in de Verenigde Staten en tegenvallende verkopen van traditionele lampen hadden invloed op de lichte omzetdaling. De omzet is in lijn met wat analisten in de aanloop naar de kwartaalcijfers hadden verwacht. Het eerste kwartaal van vorig jaar was de omzet 1,7 miljard euro, een jaar eerder was dat nog 1,72 miljard. In 2016 bedroeg de nettowinst 102 miljoen, tegen 85 in 2015. 

Tweeënhalve maand geleden kwam Osram, de Duitse concurrent van Philips Lighting, met de eerste kwartaalcijfers van zijn gebroken boekjaar. Dankzij goede zaken met autolampen en ledverlichting werd een hogere omzet en een hoger operationeel resultaat behaald. De omzet steeg tot 991 miljoen euro, de nettowinst bedroeg 99 miljoen euro. 

Volledig scherm
Eric Rondolat. Foto Philips Lighting © Foto Philips Lighting

Regionale Economie