Volledig scherm
Op een zogenoemd droog dok in Dubai wordt een boot geverfd. © AkzoNobel

Nieuwe technologie Philips en AkzoNobel gaat algengroei op boten te lijf

EINDHOVEN - Boten die sneller varen en minder brandstof verbruiken: AkzoNobel werkt aan nieuwe technologie, met dank aan Philips. Het bedrijf onderzoekt of ultraviolet uitstralende leds kunnen worden geïntegreerd in beschermende coatings. Dat zou de groei van algen, schelpen en andere vormen van vaaraanslag moeten tegengaan.

Vaaraanslag heeft gevolgen voor de boot en de omgeving. Het kan de snelheid verlagen doordat de boot niet soepel door het water kan manoeuvreren. Dat kan het brandstofverbruik met wel 20 procent verhogen. Als aanslag niet op tijd verwijderd wordt, kan het de delen waar het op aanwezig is aantasten. Met de nieuwe technologie zouden boten sneller varen en minder brandstof verbruiken. Het is de bedoeling om binnen vijf jaar een eerste versie van de milieuvriendelijke oplossing op de markt te hebben, aldus de woordvoerder.

AkzoNobel maakt voor het onderzoek gebruik van de licentie op ultraviolette leds die in het verleden zijn ontwikkeld door Philips. Die licentie is nu ondergebracht bij Koninklijke Philips.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Regionale Economie