Volledig scherm
Jan Timmer. Archieffoto © Rene Manders

Oud-topman Philips Jan Timmer veegt vloer aan met opvolgers

EINDHOVEN - Het schort bij Philips aan ondernemerschap, aldus oud-topman Jan Timmer in een boek over zijn leven. Hij betreurt het dat de kansen om te groeien niet zijn gepakt.

Oud-topman Jan Timmer oordeelt ongemeen hard over het beleid dat na zijn vertrek in 1996 door zijn opvolgers bij Philips is gevoerd. Aandeelhouders - met name de Angelsaksische met hun roofdiergedrag - hebben veel te veel invloed gekregen op het concern, vindt Timmer.

De onverbloemde kritiek valt te lezen in het boek 'Die man van Philips', waarin Timmer (bijna 85) zijn levensloop beschrijft. Hij geeft daarin toe dat het ongebruikelijk is voor een voormalige topman om commentaar te geven op de periode na zijn aftreden, maar na ruim twintig jaar voelt hij zich daardoor niet geremd.

Amsterdam

De verhuizing van het hoofdkantoor van Eindhoven naar Amsterdam beschrijft hij als een symbolische daad, die de aandacht afleidde van de echt belangrijke zaken. Alle herstructureringen waren nog niet achter de rug, maar de riante financiële positie had beter kunnen worden aangegrepen voor een verdergaande cultuurverandering en een andere opzet van het concern. ,,Door de verkoop van Polygram in 1998 zwom Philips in het geld en had de wederopbouwperiode kunnen aanbreken”, aldus Timmer.

NXP

In plaats van de voortdurende ontmanteling had Philips omgebouwd kunnen worden tot een holdingcompany met daaronder juridisch zelfstandige divisies. In dat licht noemt Timmer de verkoop van de divisie Halfgeleiders (NXP) een strategische fout waardoor Philips werd ontdaan van zijn technologische hart. De verzelfstandiging van de lichtdivisie was in zijn ogen voorbarig.

De oud-topman betreurt het dat de Philips-top, afgezien van de medische sector, niet meer ideeën heeft ontwikkeld om tot groei te geraken. Als een onderneming voor meer dan 15 miljard euro aan eigen indelen kan inkopen om de aandeelhouders te behagen, komt dat niet door geldgebrek. "Ik denk dat het vooral schortte aan ondernemerschap, aan durf, aan ideeën", aldus Timmer, die als topman begin jaren negentig leiding gaf aan de grootscheepse reorganisatie, Operatie Centurion genoemd.

Volledig scherm
© rv
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Regionale Economie