Philips geeft les aan kinderen: Investeren in talent is investeren in de toekomst
VIDEOEINDHOVEN - Bestaat er een digitale speen? Is er een tandenborstel die weet dat je een tand hebt overgeslagen? Kun je opereren zonder snijden?
Bestaat er een app die kan checken of je echt ziek bent, als je thuis bent gebleven van school? Die vragen stelde Hans de Jong, president van Philips Nederland vrijdag aan de zaal met driehonderd kinderen. Daarmee wilde hij een beeld geven van wat er mogelijk is met techniek. Voor alle duidelijkheid: alle vragen konden met ja worden beantwoord, alleen de laatste niet, tot opluchting van de aanwezige kinderen.
Techniek in de zorg
Techniek gaat in die toekomst een steeds grotere rol spelen in de gezondheidszorg. Dus is het van het grootste belang dat kinderen enthousiast worden over techniek. En spelenderwijs gaat dat het beste. Daarom had het bedrijf vrijdag 300 kinderen uit groep 7 en 8 uitgenodigd om naar de High Tech Campus in Eindhoven te komen om de wereld van techniek te verkennen.
De leerlingen konden op de campus onder meer het reilen en zeilen in een ziekenhuis naspelen, hun gezondheid onderzoeken en laboratoriumonderzoek doen. Voordat de kinderen in kleine groepjes uiteen gingen, werden ze in het auditorium welkom geheten door De Jong, die later aansloot bij verschillende workshops om te zien of die goed vielen bij de kinderen.
Investeren
Voor de aanwezige volwassenen onderstreepte hij nog eens het belang van het investeren in technisch talent. „De kans is groot dat het zorgsysteem van de toekomst er heel anders uitziet dan het huidige”, zei De Jong desgevraagd. „De kinderen die hier aanwezig zijn, zullen hiermee te maken krijgen. Wellicht zullen zij hem zelf voor een deel vorm kunnen geven, als zij later kiezen voor een vak waarin technologie en gezondheid gecombineerd worden. Investeren in technisch talent is ook investeren in de zorg van de toekomst.”
Zuur was het natuurlijk wel. Bedrijven en instanties die hun best doen jongeren te interesseren voor techniek in de hoop dat ze later een technische studie zullen kiezen. Terwijl tegelijkertijd technische universiteiten zich gedwongen zien een stop op bepaalde studies te zetten omdat ze zonder extra geld van de overheid niet meer het hoogwaardige onderwijs kunnen leveren dat hen voor ogen staat. Maar dat is geen aanleiding voor bedrijven om, zoals voorheen bij Philips het geval was, een eigen opleiding te starten, vindt Hans de Jong. „Het gaat niet om het belang van individuele bedrijven, maar om nationaal belang. De maakindustrie heeft ons eerder uit de crisis getrokken. Onze welvaart komt van export. Techniek is het nieuwe fundament van die welvaart. Het lijkt soms wel of dat wordt vergeten."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Inspectie positief over apneu-onderzoeken Philips; gebruikers halen opgelucht adem
EINDHOVEN - Er komt geen aanvullend onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) naar de apneu-kwestie bij Philips. De inspectie en de Apneuvereniging reageren positief op onderzoeken die Philips heeft laten uitvoeren. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Wie was er net als prins Bernhard bij de opening van Philips PIT in 1962
EINDHOVEN - Hoog bezoek bij de opening van Philips PIT in 1962. Niemand minder dan prins Bernhard is namelijk aanwezig bij het feestelijke moment. Maar wie was er nog meer bij die dag en weet nog of de prins een beetje onder de indruk was? En wat was Philips PIT eigenlijk? Alle herinneringen en anekdotes zijn welkom via d.hoekstra@ed.nl. -
ophef om vragenlijst
Bizar kruisverhoor Philips na kapotte tandenborstel: ‘In welke kamer was je toen het gebeurde?’
Elektrische tandenborstel binnen de garantieperiode kapot? Verwacht niet zomaar een vervangend exemplaar. Philips onderwerpt je aan een heus kruisverhoor, zo ondervond Jelte Sondij. Het techbedrijf wilde precies van hem weten hoe vaak hij de tandenborstel gebruikt, in welke kamer (!), wanneer hij hem oplaadt en zo nog een stuk of vijftien uiteenlopende vragen. ,,Dit is inderdaad niet de bedoeling”, erkent een woordvoerder van Philips desgevraagd. -
PREMIUM
De ene na de andere reorganisatie bij Eindhovens lichtbedrijf; ‘Signify is niet meer Philips van vroeger’
EINDHOVEN/TURNHOUT - De zoveelste aderlating bij verlichtingsfabriek Signify in Turnhout en het verlies van kantoorbanen bij de Amerikaanse tak van het Eindhovense lichtbedrijf. Het voormalige Philips Lighting blijft flink aan de boom schudden. Vakbonden vrezen voor meer ontslagen.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
PREMIUMmet video
Nieuwe topman besluit snel tot forse reorganisatie bij geplaagd Philips
Philips schrapt wereldwijd 4000 banen vanwege de zwaar tegenvallende resultaten. De nieuwe topman Roy Jakobs zinspeelt nu al op rigoureuzere maatregelen. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.