Volledig scherm
De Philips divisie Image Guided Therapy Systems ontwikkelt systemen en software om het menselijk lichaam in kaart te brengen om interventionele procedures, dus via de bloedvaten, mogelijk te maken. © Philips

Philips goed uit de startblokken, meer omzet dan verwacht

EINDHOVEN - Philips is tevreden met de manier waarop het medisch-technologische concern dit jaar uit de startblokken is gekomen. De verkopen zijn gestegen met vijf procent en dat is iets meer dan waar analisten op hadden gerekend. Dat bleek maandagochtend bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal. 

De totale omzet kwam uit op 3,9 miljard euro. De winst voor belastingen steeg naar 344 miljoen euro. Vorig jaar was dat, als de cijfers van het lichtbedrijf niet worden meegerekend, 298 miljoen euro. Onder de streep halveerde de winst tot 124 miljoen euro, mede door hogere herstructureringslasten en afschrijvingen.

,,Terwijl er nog werk te doen is, zijn we 2018 goed begonnen", aldus Philips-topman Frans van Houten, in een toelichting op de kwartaalcijfers. Toch liepen de verkoopopbrengsten bij twee van de drie divisies licht terug. Zo had de persoonlijke gezondheid-divisie van Philips in China last van een kleinere vraag naar luchtzuiveringsapparatuur. Maar de divisie met diagnose- en behandelingsapparatuur trekt de kar en deed de afgelopen drie maanden goede zaken. De verkopen stegen met negen procent. Het aantal nieuwe orders voor onder meer MRI-scanners en katheters steeg zelfs met vijftien procent.

De kosten werden in de eerste drie maanden van 2018 met nog eens ruim 100 miljoen euro verlaagd. Philips heeft voor heel 2018 een doelstelling om de kosten met 400 miljoen euro terug te dringen. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Regionale Economie