Terwijl platte tv's steeds meer in zwang raakten, probeerden elektronicafabrikanten waaronder Philips nog te verdienen aan beeldbuis-schermen. Diverse grote fabrikanten maakten prijsafspraken.
Volledig scherm
PREMIUM
Terwijl platte tv's steeds meer in zwang raakten, probeerden elektronicafabrikanten waaronder Philips nog te verdienen aan beeldbuis-schermen. Diverse grote fabrikanten maakten prijsafspraken. © Roger Dohmen

'Philips kan kartelclaim wel vrezen'

EINDHOVEN - Er is voldoende juridische grond om Philips aansprakelijk te stellen voor te duur betaalde beeldbuis-televisies van andere merken. Maar wie nu pas aan de bel trekt voor een mogelijke claim, vist waarschijnlijk achter het net.

De Consumentenbond wil dat de rechter Philips 'hoofdelijk aansprakelijk' stelt voor alle financiële schade die het beeldbuiskartel tussen 1996 en 2006 heeft veroorzaakt. Dat betekent dat ook kopers van een ander merk een schadeclaim tegen Philips kunnen indienen. Die aanpak heeft een grote kans van slagen, zegt advocaat Bram Nijhof van het Eindhovense kantoor TaylorWessing. Hij is onder meer gespecialiseerd in kartelzaken.

Regionale Economie