Volledig scherm
Philips-topman Frans van Houten en de financiële baas Abhijit Bhattacharya. © ANP

Philips komt in 2019 ‘redelijk’ uit startblokken

EINDHOVEN - Philips heeft de verkopen en de winst het afgelopen kwartaal iets weten op te voeren. Topman Frans van Houten kwalificeert de eerste drie maanden voor het jaar voor Philips als ‘redelijke start’. De omzet steeg met twee procent naar ruim 4,15 miljard euro tegen ruim 3,9 miljard in dezelfde periode vorig jaar. 

Dat is iets meer dan analisten hadden verwacht in een door het bedrijf zelf gepresenteerde gemiddelde verwachting. Analisten gingen in de aanloop naar de resultaten over het eerste kwartaal van 2019 uit van een omzet van bijna 4,14 miljard euro. Philips houdt vast aan de doelstelling voor een jaarlijkse omzetstijging van vier tot zes procent tot 2020. Het concern in gezondheidstechnologie wist de nettowinst op te poetsen tot 162 miljoen euro, 38 miljoen meer dan in de eerste drie maanden van 2018. 

Philips profiteerde begin dit jaar van groeiende activiteiten in opkomende markten. Met dubbele cijfers werden de grotendeels stagnerende activiteiten in Europa en de Verenigde Staten (VS) gecompenseerd. De verkopen in opkomende markten stegen met tien procent. Tot die markten behoren China en Oost-Europa. In West-Europa was de omzet vlak, in de VS was er sprake van een daling in de verkopen. 

Tandenborstels

Bestuursvoorzitter Frans van Houten onderstreept de groei bij de divisie Persoonlijke gezondheid. Met name op het gebied van gebitsverzorging deed Philips volgens hem goede zaken. Mede door de verkoop van tandenborstels was het onderdeel goed voor een groei van vijf procent, al liepen de verkopen in het Midden-Oosten en Turkije wat terug. In dezelfde periode van vorig jaar had de tak te maken met een teruglopende omzet. 

Prodrive

Philips liet in januari, bij de presentatie van cijfers over het vorig jaar, al weten dat er het afgelopen kwartaal noodgedwongen een tandje teruggeschakeld moest worden als gevolg van de zeer grote brand bij de Sonse toeleverancier Prodrive. Bij die brand in december vorig jaar gingen essentiële, productie bedreigende onderdelen voor machines voor onder meer ASML en Philips in rook op. Philips vertelde begin dit jaar dat het concern daardoor het eerste kwartaal van dit jaar rekening hield met een tegenslag van zo’n 50 miljoen euro. Omzet die het concern de komende maanden weer verwacht in te lopen. 

Defibrillatoren

Philips kampt in de Verenigde Staten nog altijd met restricties voor het vermarkten van defibrillatoren, waar een justitieel onderzoek naar loopt met betrekking tot kwaliteitssystemen. Het bedrijf benadrukt dat de kwestie nog maanden, zo niet jaren kan duren, maar dat er zeker vorderingen worden gemaakt. Philips mag in ieder geval één type defibrillator in de VS verkopen. Voor het exporteren van de in de VS gemaakte apparaten heeft het bedrijf wel toestemming van de toezichthouder. 

Regionale Economie