Volledig scherm
Eric Rondolat, topman van Philips Lighting. © Philips Lighting

Philips Lighting: minder omzet, minder winst

EINDHOVEN - Tegenvallende cijfers van Philips Lighting: het Eindhovense lichtbedrijf heeft zowel de omzet als de winst zien dalen. Uit de donderdag gepresenteerde kwartaalcijfers blijkt dat de omzet met 3,5 procent daalde naar 1,5 miljard euro. De nettowinst kelderde met ruim 67 procent naar 20 miljoen euro. 

De cijfers zijn slechter dan analisten hadden verwacht. In een door het bedrijf zelf gepubliceerde verwachting gingen zij uit van een omzet van 1,6 miljard en een bedrag van 46 miljoen onder de streep.

Philips Lighting, dat verder wil gaan onder de nieuwe bedrijfsnaam Signify - lampen blijven als 'Philips' in de schappen liggen - schrijft de resultaten voor een deel toe aan tegenvallende lichtverkopen in met name de Verenigde Staten. Topman Eric Rondolat waarschuwde eerder al dat zijn concern in 2018 zwak uit de startblokken zou komen. 

Ook Osram Licht, een belangrijke concurrent van het Eindhovense lichtbedrijf, had deze week last van tegenvallende kwartaalcijfers. De Duitse onderneming gaf woensdagochtend een winstwaarschuwing af in verband met onzekere macro-economische omstandigheden en mistige vooruitzichten. Het aandeel Philips Lighting ging daardoor woensdag al onderuit. 

Philips Lighting ziet een lichtpuntje: de heftige prijsdaling van led-lampen door grote concurrentie gaat inmiddels langzamer. Het bedrijf is steeds sterker afhankelijk van led-verkopen. Inmiddels komt 68 procent van de omzet uit led, tegenover 61 procent in de eerste drie maanden van 2017. Voor heel 2018 rekent het Eindhovense verlichtingsconcern op betere cijfers. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Regionale Economie