CFO Abhijit Bhattacharya en CEO Frits van Houten van Koninklijke Philips NV tijdens een fotomoment voorafgaand aan de persconferentie. Het elektronicaconcern maakte de resultaten van 2109 bekend.
Volledig scherm
PREMIUM
CFO Abhijit Bhattacharya en CEO Frits van Houten van Koninklijke Philips NV tijdens een fotomoment voorafgaand aan de persconferentie. Het elektronicaconcern maakte de resultaten van 2109 bekend. © ANP

Philips neemt ‘met gemak’ afscheid van apparaten; wie of wat is Philips nog?

EINDHOVEN - ,,Je moet doen wat goed is voor het bedrijf.” Aldus Philips-topman Frans van Houten bij de aankondiging dat het concern zich gaat ontdoen van zijn divisie huishoudelijke apparaten. Dat roept enkele intrigerende vragen op. Zoals: Wie of wat is het bedrijf? Van wie is het bedrijf? En: Voor wie is het bedrijf?

De 5.000 à 6.000 werknemers die stofzuigers, strijkijzers, koffiezetapparaten, keukenmachines en airfryers ontwikkelen, produceren en verkopen waren er tot deze week van overtuigd dat de divisie huishoudelijke apparaten een stukje van het bedrijf was en dat zij daar een wezenlijk deel van uitmaakten. Van Houten heeft ze ook altijd in die waan gelaten. Hij vertelde aan iedereen die het horen wilde dat een schoon huis en gezond eten belangrijk zijn en best passen bij een bedrijf dat zich toelegt op gezondheidstechnologie.

Regionale Economie