Volledig scherm
Een patient draagt een trilvest om de longen makkelijker schoon te krijgen. © Philips

Philips neemt RespirTech over

AMSTERDAM - Philips heeft het Amerikaanse Respiratory Technologies (RespirTech) overgenomen. Het bedrijf dat in 2004 is opgericht in Minnesota maakt trilvesten die mensen met chronische longaandoeningen helpt te hoesten zodat ze hun luchtwegen schoon kunnen maken. 

Het vest, dat is bedoeld voor thuisgebruik, trilt als het ware het slijm los zodat het beter opgehoest worden. Met de overname van RespirTech, dat 210  werknemers telt, wil Philips de technologie toevoegen aan zijn bestaande portfolio voor copd- en andere luchtwegaandoeningen. Financiële details van de overname worden niet bekendgemaakt.

Wij willen in alle aspecten van medische zorg een rol spelen. Van preventie tot diagnose, behandeling en nazorg", zegt de woordvoerder van Philips. We richten ons met nadruk op de zorg voor chronische ziekten, waaronder copd en taaislijmziekte (cystic fibrosis). Daar hebben we oplossingen voor, zoals zuurstoftherapie. Maar bij die ziekten moet je ook kunnen hoesten om je longen vrij te maken van slijm. En daarvoor moet je je spieren goed kunnen gebruiken. Het vest dat RespirTech heeft ontwikkeld, kan daar in ondersteunen. Het vest wordt plaatselijk opgeblazen en weer leeg gelaten. Die regelmatige druk- of trilbeweging maakt het slijm los zodat de patiënt dit makkelijker kan ophoesten."

Het product is vooralsnog alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten. „Op termijn willen we het vest wereldwijd in de markt zetten. Maar vooralsnog is Amerika het enige land dat op dit moment de juiste goedkeuring heeft. Daar is het verdienmodel ook op gericht. Amerika is de grootste gezondheidszorgmarkt. Daar kun je makkelijk schalen omdat het één land is en niet een lappendeken van landen zoals in Europa", aldus de woordvoerder. Hij verwacht dat de overname in de komende maanden wordt afgerond.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Regionale Economie