Volledig scherm
Het Philips hoofdkantoor in Sao Paulo, Brazilië. © REUTERS

‘Philips wist al lang van omkoping Brazilië’

AMSTERDAM - Medisch technologiebedrijf Philips wist al jaren van dubieuze verkopen aan de Braziliaanse regering voordat vorig jaar een omkopingsschandaal bij zijn Braziliaanse tak aan het licht kwam. Dat schrijft persbureau Reuters dat interne e-mails inzag die door de Braziliaanse aanklagers als bewijs worden ingediend. De werknemer die de zaak in 2010 aankaartte, werd later ontslagen.

Een bij Philips-dochter Dixtal werkzame klokkenluider merkte in 2010 onregelmatigheden op bij drie overheidsopdrachten voor producten van Philips en Dixtal via een obscure tussenpersoon. Hij vermoedde dat die tussenpersoon steekpenningen had gebruikt om overheidscontracten in de wacht te slepen en trok intern aan de bel, zei hij tegen Reuters. De klokkenluider mailde onder andere met toenmalig baas van Philips Healthcare Steve Rusckowski over zijn vermoedens. Ondanks de waarschuwingen zette Philips de deals gewoon door.

Midden vorig jaar deed de Braziliaanse justitie een inval bij Philips. Ook andere medische bedrijven worden verdacht van het betalen van steekpenningen om lucratieve overheidscontracten in de wacht te slepen.

Philips zegt in een reactie in 2010 een “anonieme klacht” te hebben ontvangen en die te hebben onderzocht. Volgens het bedrijf kwam daarbij “niet direct bewijs van overtredingen” aan het licht. Wel heeft Philips daarna de interne regels aangescherpt. Het medisch technologiebedrijf stelt verder mee te werken met de Braziliaanse autoriteiten.

  1. Tekort aan talenten kunstmatige intelligentie vergt actie
    PREMIUM

    Tekort aan talenten kunstmati­ge intelligen­tie vergt actie

    EINDHOVEN - Philips voorziet de komende jaren in de regio een tekort aan specialisten op het gebied van kunstmatige intelligentie. Alleen al in Zuidoost-Brabant zijn tot 2025 duizenden talenten op het gebied van kunstmatige intelligentie nodig. Dat zegt Hans de Jong, voorman van Philips in Nederland, in een interview met deze krant. Met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen machines en software zelfstandig problemen oplossen. Er is echter een probleem dat ze niet kunnen oplossen: het opleiden van voldoende mensen.

Regionale Economie