Volledig scherm
Ron Peters. © FNV

Vakbonden in de clinch met Philips

EINDHOVEN - De vakbonden hebben een loonsverhoging van 2 procent voor het Philips-personeel afgewezen. Volgens hen zit het cao-overleg muurvast. 'De leden bepalen welke acties nu worden ondernomen'.

De cao-onderhandelingen tussen Philips en vakbonden zijn vastgelopen, volgens de bonden vanwege het lage loonbod en de onwil van Philips om te komen tot op een fatsoenlijk centraal sociaal plan. Het huidige sociaal plan loopt eind 2018 af. De bonden eisen een loonsverhoging van 3,5 procent op basis van de goede jaarcijfers van de multinational, maar Philips wil niet hoger gaan dan 2 procent.

"De Philips-directie meet met twee maten als het om beloning gaat. Topman Frans van Houten krijgt er in een keer 8 procent bij, terwijl de mensen op de werkvloer worden afgescheept met twee procent. En dan ook nog eens uitbetaald in twee beurten: per 1 mei en 1 oktober 2018. Daar gaan we niet mee akkoord", zegt Ron Peters van vakbond FNV Metaal.

De betrokken vakbonden - naast FNV Metaal CNV Vakmensen en de Unie - zijn de directie van Koninklijke Philips zat. Ze vroegen 3,5 procent loonsverhoging voor het personeel, volgens de bonden geheel in lijn met de winst die de multinational heeft gemaakt. "Maar daar willen de onderhandelaren niet van weten. Volgens hen zou dat de concurrentiepositie van het bedrijf kunnen aantasten. Vanaf december hebben we vier keer met hen om tafel gezeten, maar ze gaven geen krimp. Die lui zijn snoei- en snoeihard", stelt Peters.

Sociaal plan

"Philips blijft voortdurend reorganiseren om de winsten te maximaliseren. Maar dat gaat ten koste van de medewerkers die de prijs daarvoor betalen. Daarom hechten onze leden naast een hoger loon ook veel waarde aan een fatsoenlijk sociaal plan", legt Peters uit.

De bonden gaan komende week terug naar de achterban om de leden te informeren en te kijken of ze actie willen ondernemen. Dinsdag is het eerste bezoek gepland aan de Philips Medical Campus in Best. "Philips stevent af op een onhoudbare positie die kennelijk langs de weg van acties moet worden bevochten", zegt Peters. "De leden mogen daarin mede de koers bepalen."

Onaangenaam verrast

Philips laat weten zeer onaangenaam verrast te zijn dat de vakbonden van de onderhandelingstafel zijn weggelopen. Volgens het bedrijf zijn de voorstellen die op tafel liggen mede tot stand zijn gekomen in nauwe samenwerking met de werknemers. „De voorgestelde salarisverhoging is marktconform, gelet op de gemiddelde verhoging in recentelijk afgesloten cao’s. Tevens ligt er een verbetering van het bestaande sociaal plan op tafel. We hopen dan ook dat de vakbonden snel terugkeren aan de onderhandelingstafel, zodat we het proces kunnen hervatten en tot een nieuwe, verbeterde cao kunnen komen voor onze werknemers", aldus de woordvoerder namens Philips.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Regionale Economie