Volledig scherm
Het hoofdkwartier van Philips in Amsterdam. © REUTERS

Winstwaarschuwing Philips door handelsoorlog

UPDATEEINDHOVEN/AMSTERDAM - De handelsoorlog tussen China en de VS speelt Philips meer parten dan het concern zelf had verwacht. De productie in fabrieken staat op een lager pitje om de voorraden te verminderen. Ook heeft Philips steeds meer te kampen met hogere importheffingen. De maatregelen die het bedrijf zelf heeft getroffen om die klappen op te vangen, hebben niet zo snel effect als waarop was gerekend. 

Donderdagochtend gaf het concern in gezondheidstechnologie een winstwaarschuwing af. De problemen spelen bij Connected Care, de op ICT gerichte divisie die onder meer oplossingen levert voor de uitwisseling van informatie tussen arts en patiënt. Philips-baas Frans van Houten noemt de dalende marges bij de betreffende divisie die wordt geleid door de Duitse topvrouw Carla Kriwet teleurstellend. Daarbovenop doet Philips ook nog een afschrijving van 78 miljoen euro. Volgens het bedrijf is dat een erfenis van een eerdere overname.

Bij het onderdeel valt de winstmarge naar verwachting 4,5 procentpunt lager uit. Ook rekent het concern op een daling van de licentie-inkomsten van 20 miljoen euro. Philips komt op 28 oktober met de resultaten over het derde kwartaal. Philips gaat uit van een totale omzet van 4,7 miljard euro, tegen 4,3 miljard euro in hetzelfde kwartaal 2018. Het bedrijfsresultaat komt naar verwachting uit op 583 miljoen euro. 

Vlak

De afgelopen kwartalen heeft Philips melding gemaakt van stevige ordergroei. Maar Philips maakte donderdag bekend dat de toename van het aantal nieuwe orders in het huidige kwartaal vlak is, na een groei van 11 procent een jaar eerder. 

Koers

Na de winstwaarschuwing ging de koers van Philips op de Amsterdamse beurs donderdagochtend onderuit. Philips raakte zo'n zeven procent kwijt.  

Regionale Economie