'Ajax kan geen ervaren assistent naast Schreuder zetten'

25 januari 2023

In de titelrace maakten Feyenoord en AZ geen fout. Beide ploegen wonnen hun wedstrijd in de midweekse speelronde. FC Twente verloor in Arnhem twee punten. De vraag is of Ajax gaan aanhaken. In de AD Voetbalpodcast bespreekt Etienne Verhoeff met Sjoerd Mossou hoe je een crisis doorkomt bij een topclub, de eerste goal van Wout Weghorst voor United en de VAR. ‘Dat de scheidsrechter zijn eigen beslissing nam bij Feyenoord was prima. Maar bij Twente…', begint Mossou als de VAR beslissingen van de woensdagavond worden besproken. 'De VAR is ooit bedacht om situaties zoals bij Thierry Henry te voorkomen. Die goal van Van Wolfswinkel was zoeken met een centimeter. Ik begrijp daar niets van.’ Ondertussen kampen twee topclubs in Nederland met een crisis. Hoe ga je daarmee om als directeur? ‘Bij Ajax kiezen voor een creatieve oplossing door een assistent te vervangen of erbij te plaatsen. Dat is niet vaak gebeurt. Maar je kunt het bij Schreuder eigenlijk niet aandoen. Stel dat je nu een ervaren trainer als Henk ten Cate neerzet naast Schreuder, dat zou dat richting Schreuder een enorm zwaktebod zijn. Dan zeg je eigenlijk hij kan het niet.’ In Eindhoven spelen hele andere problemen. 'Daar is het eigenlijk nog wel ingewikkelder. Een trainer die het elftal niet aan het voetballen krijgt. Tegelijkertijd kan je er bij PSV niet omheen dat ze hun twee beste aanvallers hebben verkocht. Dat ligt in de boardroom. Begint de crisis daar of op het trainingsveld. Met het halen van een spits van Anderlecht die nooit scoort heb je het nog niet opgelost.’ Beluister de hele podcast en ook het verhaal over de mentale coach van Ajax die vraagt naar het vertrouwen in de technische staf nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplatform.

'Het is crisis in Eindhoven en Van Nistelrooij legt de schuld bij zichzelf'

'Het is crisis in Eindhoven en Van Nistelrooij legt de schuld bij zichzelf'

Seizoen 5 - Aflevering 153
PSV kan het verlies van Cody Gakpo maar moeilijk overwinnen. Er was al een gelijk spel tegen Fortuna Sittard, maar in Emmen beleefde de Eindhovense ploeg een nieuw dieptepunt: 1-0 verlies tegen FC Emmen. In de AD Voetbalpodcast praat Etienne Verhoeff met PSV-watcher Rik Elfrink hierover en over een assistent op oplossing van al uw problemen. 'Als je ziet hoe PSV zich heeft gepresenteerd in Emmen, dan vraag je je af hoe ze bij de eerste twee komen', begint Elfrink zijn verhaal. 'Het is crisis in Eindhoven. Als PSV tegen Cambuur, FC Groningen, FC Emmen en Fortuna Sittard 11 punten laat liggen is het crisis bij een topclub. Dat beaamde Van Nistelrooij ook. En hij voelde zichzelf verantwoordelijk ervoor. ‘Ik haal niet het maximale uit de groep’, zei de trainer. Hij wilde niet de schuld leggen bij de RvC of de algemeen directeur. Van Nistelrooij zei dat hij er zelf meer uit had moeten halen. Dat is best opmerkelijk. Trainers wijzen vaak naar anderen.' Er zijn natuurlijk wel verzachtende omstandigheden voor de beginnende hoofdtrainer. Gakpo en Madueke vertrokken in de winterstop voor veel geld. Luuk de Jong raakte geblesseerd en goede vervangers waren niet aangetrokken. 'Ruud van Nistelrooij haalt wel veel op zijn nek. Marcel Brands en de commissarissen zijn net zo goed verantwoordelijk. Ze zijn dichter op de club gaan zitten. Meer bezig met de centen. Niet het voetbal, maar de financiële situatie staat op één bij PSV daardoor.’ Verder de crisis in Amsterdam en de verrassende transfer van Danjuma. Beluister de AD Voetbalpodcast via AD.nl, de AD app of jouw favoriete podcastapp.
Dinsdag | 24 min
'Koeman gaat echt niet naïef 4-3-3 spelen met vleugelspelers'

'Koeman gaat echt niet naïef 4-3-3 spelen met vleugelspelers'

Seizoen 5 - Aflevering 152
Ronald Koeman presenteerde zich maandag aan de pers als nieuwe bondscoach. Al was de KNVB bekend terrein voor de Groninger. Over de geloofsbrieven van Koeman praat Etienne Verhoeff in de AD Voetbalpodcast met Maarten Wijffels. Ze hebben het ook over de rol van Joey Veerman bij PSV en de lessen van de Klassieker. 'Het was geen show zoals met Van Gaal, maar de koers Koeman was wel gelijk duidelijk', blikt Wijffels terug op de presentatie van Koeman. 'Oranje gaat weer met vier verdedigers spelen. Koeman gaf aan met Oranje ook een aantal keer 5-3-2 te hebben gespeeld in zijn eerste periode als bondscoach en dat liep niet. Ik kan me Italië nog herinneren bijvoorbeeld. Maar de grote vraag is heb je de topkwaliteit wel om meer mensen voorin te hebben.’ Geluk voor de bondscoach is dat zijn spits Memphis Depay een nieuwe club heeft gevonden en dat Cody Gakpo een transfer heeft gemaakt naar de Premier League. Koeman gaf ook aan attractief voetbal te willen spelen. Wijffels: 'Koeman is pragmaticus bij uitstek. Tegen Frankrijk gaat hij echt niet naïef 4-3-3 spelen met vleugelaanvallers. Eerder met anderhalve aanvaller bijvoorbeeld. Hij vindt dat een wedstrijd bij rust nog een wedstrijd moet zijn.' Het ging in Zeist ook over de Klassieker. De bondscoach roemde de intensiteit van Feyenoord. Maar Maarten Wijffels zag ook wat anders. ‘Feyenoord had eigenlijk in deze fase het verschil moeten maken in de competitie. Slot heeft tijdens het WK twee maanden kunnen trainen met een grote groep. Zeker in vergelijk met Ajax en PSV. Dat had ik wel terug willen zien tegen Ajax. Maar misschien komt dat dit weekend tegen FC Twente.' Luister de hele podcast nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplayer.
23-01-2023 | 23 min
'Feyenoord-Ajax was echt een voetbalgevecht'

'Feyenoord-Ajax was echt een voetbalgevecht'

Seizoen 5 - Aflevering 151
De Klassieker leverde vooraf veel gespreksstof op, maar ook achteraf. Want hoe liggen de kampioenskansen nu van de top 5? Is er een favoriet? Heeft Ajax reden tot wat positiviteit? De uitspraken van Berghuis en hoe moet PSV verder? Etienne Verhoeff bespreekt in de AD Voetbalpodcast met Mikos Gouka en Johan Inan. 'Ik heb wel genoten van de wedstrijd', reageert Feyenoordwatcher Mikos Gouka op de Klassieker. 'Ajax heeft moeite met voetballen, Feyenoord is een stuk verder. Het was wel echt een voetbalgevecht. Je ziet niet veel kansen. Feyenoord verdedigt als team. Danilo is de eerste verdediger van Slot. Dat zit wel goed, maar aanvallend is nog wel winst te behalen denk ik.’ Na afloop van de Klassieker zei Ajax trainer Alfred Schreuder groei te zien. 'Ik heb het gevoel dat Schreuder door de enorme druk nu niet kan zeggen ‘dit liep niet’ of 'dat moet beter', zegt Johan Inan. 'Aan de andere kant, Schreuder ziet na afloop altijd aanknopingspunten. Na die 4-2 nederlaag tegen Napoli bijvoorbeeld ook. Ten Hag was ook na goede wedstrijden altijd kritisch. De lat moest omhoog. Bij Schreuder denk ik dat hij het zegt om zichzelf wat meer lucht te verschaffen.' Ondertussen schuift de top 5 weer in elkaar. AZ en FC Twente blijven winnen. De Alkmaarders zijn de nummer twee in de eredivisie. Gouka: ‘AZ en FC Twente hebben een unieke kans dit seizoen. Dat blijkt wel. Al sprak ik onlangs Barry van Galen en die vreest vooral de slotfase van de competitie. Als het er echt om gaat, krijg je dan de beslissing van een scheidsrechter wel mee?’ Verder komt ook de strijd tegen degradatie aan bod, de invloed van een trainer en Ten Hag kan ook een topduel verliezen. Beluister de AD Voetbalpodcast nu via AD.nl, de AD app of jouw favoriete podcastplayer.
22-01-2023 | 53 min
'Feyenoord is een veel beter collectief dan Ajax’

'Feyenoord is een veel beter collectief dan Ajax’

Seizoen 5 - Aflevering 149
Het vleugellamme PSV. De Woutdagen in Manchester, maar natuurlijk vooral een uitgebreide vooruitblik op Feyenoord-Ajax in de nieuwe AD Voetbalpodcast. Etienne Verhoeff praat met de Feyenoord-watcher van het AD, Mikos Gouka, en de Ajax watcher, Johan Inan. Vooral de Klassieker aan bod komt, hebben ze eerst over de tweede miljoenentransfer van PSV. Noni Madueke vertrekt, net als Cody Gakpo, naar Engeland. Voor zo'n 38 miljoen euro. ‘Ik denk dat PSV nu definitief is afgehaakt voor de titel', reageert Johan Inan. 'Stel dat je hem niet verkoopt nu, dan is hij in de zomer niet ineens nog maar vijf miljoen euro waard. Brands is nu aan zet om Van Nistelrooij nog goede spelers te geven.’ Gouka twijfelt of de verkoop van Madueke een heel groot probleem is. ‘Wordt PSV kampioen met Madueke erbij? Hij is niet enorm beslissend geweest de laatste tijd. En hij is niet de ontbrekende schakel. Alleen als je het optelt bij het vertrek van Gakpo is het wel wat veel.’ Waarna de blik op de Klassieker gaat. Inan: ‘Iedereen in Rotterdam rekent op een zege van Feyenoord. Al is Ajax is niet kansloos. Feyenoord is alleen een veel beter collectief dan Ajax. Bovendien heeft Slot wel gezien dat er achterin bij de Amsterdammers twee of drie spelers rondlopen die moeite hebben met opbouwen.’ ‘De vraag is natuurlijk wel of Feyenoord veel kansen gaat creëren en dan is de vraag ook nog wie maakt ze dan af? Ze maken wel hun goals, maar de conversie van het aantal kansen is te laag', vult Gouka aan. Waar de kansen liggen voor beide teams, de voorbereiding voor Feyenoord op dit duel, het ontploffingsgevaar in de Kuip en de crisis in Amsterdam zijn verdere onderwerpen van gesprek. Luister de podcast nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplatform.
19-01-2023 | 42 min
‘De amateuristische communicatie bij Ajax verrast me en ook weer niet’

‘De amateuristische communicatie bij Ajax verrast me en ook weer niet’

Seizoen 5 - Aflevering 148
Daley Blind heeft in het AD zijn kant van het verhaal gedaan over de situatie bij Ajax. In de AD Voetbalpodcast bespreekt Etienne Verhoeff het verhaal met de schrijver Maarten Wijffels en Sjoerd Mossou. Daarnaast een lesje leiderschap voor trainers, de nieuwe trainer van NAC Breda, de transfertargets van PSV en de nieuwe club van Memphis. ‘Daley Blind was blij met Bayern Munchen, maar je ziet ook de pijn over de gang van zaken bij Ajax’, vertelt Maarten Wijffels over zijn bezoek in Munchen aan de verdediger. ‘Ik denk wel dat hij na alle verhalen over hem, ook zijn kant wilde vertellen. Daaruit blijkt wel weer dat communicatie meer dan ooit belangrijk is in het voetbal. Die duidelijkheid bieden bijvoorbeeld Louis van Gaal en Erik ten Hag wel en bij Alfred Schreuder is dat een stuk minder. En het tweede is het leiderschapsprobleem in de directie van Ajax.’ Communicatie is dus het toverwoord en wederom blinkt Ajax hierin niet uit. Mossou:  ‘Wat me verrast in dit verhaal is het amateurisme in communicatie. Hoe mensen langs elkaar heen praten. Het verbaast me, maar we hebben het al duizend keer gezien. Bij zo’n grote club als Ajax, met zulke financiële belangen, zou je verwachten dat miscommunicatie wordt beperkt.’ Vlak voor het verschijnen van het verhaal van Blind deed Ajax nog wel aan een vorm van communicatie. Alfred Schreuder liet weten dat hij Blind bij zijn afscheid een handje had moeten komen geven. ‘Ze hebben dit bij Ajax aan voelen komen en dan komt er zo'n bericht: ik had hem een handje moeten geven.' Mossou moet erom glimlachen. 'Het is allemaal zo doorzichtig deze wereld. Het is een niet geslaagde poging tot damage control.’ Beluister de hele AD Voetbalpodcast via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastapp. Het hele verhaal over met Daley Blind lees je hier: https://www.ad.nl/nederlands-voetbal/daley-blind-ik-ben-ervan-overtuigd-dat-het-persoonlijk-was-bij-alfred-schreuder~a045d9ac/
18-01-2023 | 29 min
'Alfred Schreuder heeft een wonder nodig om te ontsnappen aan ontslag'

'Alfred Schreuder heeft een wonder nodig om te ontsnappen aan ontslag'

Seizoen 5 - Aflevering 145
Is Feyenoord nu de voornaamste titelkandidaat in de eredivisie? Wat moet PSV doen met het bod op Madueke? Hoe lang krijgt Schreuder? Het succes van Ten Hag bij United. Jan, Jans en de Kinderen en week van Borne. Het komt allemaal voorbij in de AD Voetbalpodcast. Etienne Verhoeff neemt het weekend door aan de hand vier stellingen met Sjoerd Mossou en Johan Inan. Waar Ajax, PSV en FC Twente punten lieten liggen, pakten koploper Feyenoord en AZ de volle buit. De Rotterdammers zijn koploper met vier punten voorsprong op AZ. ‘Ik heb mijn geld gezet op PSV, daar blijf ik nog wel even bij. Maar als Feyenoord kampioen wordt zou dat een ongelooflijke sensatie zijn', zegt Mossou. Johan Inan ziet nog iets anders bij de ploeg van Slot. ‘Feyenoord wilde Zerrouki, maar Wieffer doet het uitstekend tot nu toe op dat middenveld. Het zijn een beetje de weken van Borne hè. Wout Weghorst naar United en Mats Wieffer die doorbreekt bij Feyenoord.’ PSV liet zich verrassen in Sittard. Ondanks een karrenvracht aan kansen. Ondertussen speelt de interesse van Chelsea in aanvaller Madueke. Het eerste bod is binnen vanuit Londen. Inan: 'Als PSV Madueke verkoopt dan zeg je eigenlijk: bekijk het maar met de landstitel. We doen dit jaar niet mee.’ ‘Maar als je zoveel geld kunt krijgen voor een speler die je vaak de helft van het seizoen kwijt bent door een blessure. Dan snap ik wel dat je het overweegt', vult Mossou aan. Verder de 'ongelooflijk serie' van Ajax zonder overwinning in de eredivisie en het normale zaken doen in Enschede.  Luister de AD Voetbalpodcast nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastapp. Het laatste voetbalnieuws lees je op https://www.ad.nl/sport/
15-01-2023 | 49 min