Volledig scherm
Pete Hoekstra, de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Nederland. © ANP

Ambassadeur Hoekstra door het stof: Uitspraken waren gewoon fout

Gisteren vertikte de nieuwe Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra het nog om ook maar íets te zeggen over zijn markante uitspraken over Nederlandse 'no-gozones', maar vandaag biedt hij dan toch zijn excuses aan. In een interview met De Telegraaf neemt hij de uitspraak over 'gevaarlijke moslimzones en een in brand gestoken politici' terug. 

Hoekstra zegt dat hij de 'onnauwkeurige uitspraak' betreurt. ,,Terugkijkend schrik ik ervan dat ik het heb gezegd. Het was een verkeerde stelling. Het was gewoon fout.'' Hoekstra zegt in de krant dat hij zich niet meer kan herinneren hoe hij tot de uitspraak is gekomen, en ook niet waarop die is gebaseerd. ,,Ik heb landen door elkaar gehaald. Ik had het fout, en ik weet niet meer hoe dat heeft kunnen gebeuren. Ik weet wel: het was fout.''

De kersverse Amerikaanse ambassadeur, die is geboren in Groningen, raakte vorige maand in opspraak naar aanleiding van een interview met Nieuwsuur. Daarin werd een oud fragment aangehaald van een conferentie waarin Hoekstra zei dat er in Nederland no-goarea's bestaan waar auto's en politici in brand worden gestoken. 

Gisteren legden diverse Nederlandse journalisten het vuur aan de schenen van de ambassadeur tijdens een interview in zijn nieuwe residentie in Den Haag. Hij weigerde toen antwoord te geven op de vraag waar hij zijn uitspraken over de no-goarea's en de verbrandde politicus op had gebaseerd. Toen de eerste journalist geen antwoord kreeg op de vraag, vroeg de tweede journalist hem nog een keer, en de derde nog een keer. Uiteindelijk geeft Hoekstra geen antwoord op de vraag, ondanks dat een van de journalisten hem streng toespreekt met de tekst: ,,Dit is Nederland! Hier moet u antwoord geven op vragen!".

Nieuwsuur

Quote

Het was niet zo dat ik dat filmpje uit 2015 op dat moment getoond kreeg. Ik weet niet waarnaar ik refereerde toen ik het over nepnieuws had.

Pete Hoekstra

Tegenover NOS-correspondent Wouter Zwart ontkende Hoekstra eerder al deze uitspraken te hebben gedaan. Hij deed de bewering toen af als nepnieuws. Even later in het gesprek zegt Hoekstra dat hij het kort tevoren uitgesproken woord nepnieuws niet heeft gebruikt.

Miscommunicatie

Hoekstra zegt nu dat er sprake is geweest van een 'miscommunicatie'. ,,Het was niet zo dat ik dat filmpje uit 2015 op dat moment getoond kreeg. Ik weet niet waarnaar ik refereerde toen ik het over nepnieuws had", citeert de krant hem.

Op Twitter maakte Hoekstra eind december ook al excuses. ,,In 2015 heb ik opmerkingen geplaatst en ik betreur het Nieuwsuur-interview. Alstublieft, accepteer mijn excuses. Ik ben in Nederland geboren en hou van het land.'' De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Steve Goldstein, zei afgelopen nacht al dat Hoekstra excuses zou gaan maken.

Volledig scherm
Koning Willem-Alexander ontvangt de geloofsbrieven van de ambassadeur van de Verenigde Staten © ANP