Minister Bijleveld-Schouten en minister Hoekstra tijdens het tweedaags bezoek aan de Nederlandse militairen in Litouwen
Volledig scherm
PREMIUM
Minister Bijleveld-Schouten en minister Hoekstra tijdens het tweedaags bezoek aan de Nederlandse militairen in Litouwen © ANP Handouts

Ank Bijleveld wil meer geld en gaat op pad met 'meneer van de centen’

defensieministerDe minister van Defensie nam de minister van Financiën 24 uur op sleeptouw in Litouwen. Haar doel: meer geld voor de krijgsmacht. Zijn reactie: hij trekt nog niet de portemonnee.

Quote

Als afschrik­king heeft gefaald, moet je kunnen vechten. Dan moet je stoppend vermogen hebben

Overste Serge

,,Wopke, moet je hier eens kijken!’’ De stem van Defensieminister Ank Bijleveld schalt over het Litouwse oefenterrein Gaizunai. De Wopke in kwestie is Wopke Hoekstra, minister van Financiën. Aan de rand van een naaldbomenbos heeft Bijleveld achter een groen camouflagedoek twee Nederlandse militairen ontwaard. Ze hebben een tankafweergeschut waar haar partijgenoot beslist even naar moet komen kijken. Daarmee kunnen ze de vijand tot 4,5 kilometer afstand uitschakelen.

Die vijand is een Rus. Althans, daar ervaren ze in Litouwen dreiging van. Als er geen buitenlandse militairen in het land zouden zijn, zo is de stellige overtuiging, dan had Rusland allang gedaan wat het bij de Oekraïense Krim ook deed: invallen en innemen.

Hoekstra, in plaats van gebruikelijk maatpak nu in slobbertrui en afritsbroek boven afgetrapte bruine herenschoenen, snelt naar het groene camouflagenet en koekeloert naar de militairen met groene en zwarte vegen op het gezicht. Generaal Gerard Koot introduceert Hoekstra bij de mannen die verscholen in het groen: ,,Dit is de meneer met de centen.’’