Thierry Baudet (Forum voor Democratie) tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer
Volledig scherm
Thierry Baudet (Forum voor Democratie) tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer © ANP

Baudet: niks aan de hand bij Forum

Volgens Thierry Baudet is er geen ruzie over de koers in de top van zijn partij Forum voor Democratie. Dit weekeinde uitte Henk Otten, mede-oprichter van de partij en lijsttrekker van de toekomstige Senaatsfractie, forse kritiek op de leiderschapsstijl van Baudet. Opvallend is wel dat Otten ineens geen penningmeester van de partij meer blijkt te zijn.

Otten vertelde afgelopen zaterdag in NRC dat Baudet zich niet meer moet inlaten met filosofische vergezichten, andere volksvertegenwoordigers meer bij de koers van de partij dient te betrekken en dat de Forum-leider het flirten met radicaal-rechtse meningen best achterwege mag laten.    

Baudet wist niet dat Otten met het interview zou komen. ,,Ik was verrast door het stuk,” zei hij vanmiddag. Maar op vragen over de kritiek van Otten reageerde hij luchtig. ,,Er wordt nu een beetje een soort sfeer gecreëerd en daar verzet ik me tegen. Alsof het allemaal heel spannend is. Kijk, je kunt op de wijze of toon waarop je kritiek insteekt van mening verschillen, maar dat er ruimte voor discussie is bij Forum voor Democratie - intern en extern - daarover bestaat geen meningsverschil.” 

Opvallend is wel dat Otten geen penningsmeester van de partij meer is. Op de site van Forum voor Democratie is die functie bij hem weggehaald. Wel blijft Otten lid van het partijbestuur. Volgens Otten zelf heeft dat niets te maken met het bewuste interview van afgelopen weekeinde en is dat besluit al eerder genomen omdat hij het nu te druk heeft. 

Quote

Ik was verrast door het stuk

Thierry Baudet reageert op een kritisch interview met zijn rechterhand, Henk Otten

Volgens Baudet is de ene persoon nou eenmaal wat praktischer ingesteld, de ander wat filosofischer. ,,Dat is ook prima. We zijn een democratische partij, we hebben heel veel gezichten.” Volgens de voorman van Forum luistert hij altijd naar andere meningen. ,,Maar ik kies er voor om op bepaalde momenten vergezichten te schetsen en ik denk ook dat dat een enorme aantrekkingskracht heeft op mensen in Nederland.”

De leider van Forum is totaal niet bang voor een richtingenstrijd of LPF-perikelen. ,,Welnee.”